OPERATIVCI Uprave kriminalističke policije MUP Srbije uhapsili su u utorak petoro osoba u okviru istrage o takozvanoj "fudbalskoj mafiji". Privedeni su Ratko Butorović (54), predsednik Upravnog odbora FK "Vojvodina", Milan Čabrić (35), direktor Sportskog centra FK "Vojvodina", fudbalske sudije Mihajlo Jeknić (45) i Borislav Kašanski (37), kao i Goran Kovačić (37) iz Zemuna.
Butorović, poznatiji kao Bata Kan-kan i Čabrić, uhapšeni su u Novom Sadu, a ostali u Beogradu. Oni se, kako je saopšteno, sumnjiče za primanje i davanje mita fudbalskim sudijama i nameštanje rezultata na utakmicama. Privođenja su usledila posle višemesečnog rada srpske policije.
U saopštenju MUP Srbije navodi se da su osumnjičeni Butorović i Čabrić, uz posredstvo bivšeg fudbalskog sudije Gorana Kovačića, a uz novčanu nadoknadu sudijama Jekniću i Kašanskom, nameštali rezultate na utakmicama. Na taj način osigurali su FK "Vojvodini" mesto u vrhu tabele.
U saopštenju se dodaje da policija nastavlja rad na ovom slučaju.
Pripadnici policije u utorak po podne oko 16 časova ušli su u porodičnu kuću Ratka Butorovića.
Dvadesetak inspektora i policajaca u civilu neprestano su ulazili i izlazili iz kuće. Iznosili su "pakete" uvijene u braon papir, ali je nepoznato šta se u njima nalazi.
Ulica u Stanoja Glavaša, odnosno prilaz Butorovićevoj kući, sa obe strane, po dolasku pripadnika policije, odmah je blokirana sa dva policijska vozila "marice". Policajci nisu dozvoljavali nikome da priđe.
Ime Ratka Butorovića, poznatog kao Bata Kan-kan pominjano je poslednjih dana i nedelja u vezi sa fudbalskom mafijom, što je on odlučno demantovao. Dovođen je u vezu i sa Branom Mićunovićem iz Crne Gore.
Butorović je predsednik Upravnog odbora fudbalskog kluba Vojvodina, vlasnik je dva hotela - "Park" u Novom Sadu i "Leopold" na Petrovaradinskoj tvrđavi, kao i tržnog centra "Pariski magazin" u centru Novog Sada. Krajem devedesetih, Butorović je otišao iz Novog Sada i nekoliko godina se biznisom bavio u Grčkoj.
Ime Ratka Butorovića se u novosadskim medijima, pre više od mesec dana, pominjalo i u vezi rušenja 200 metara bedema na Petrovaradinskoj tvrđavi, u blizini hotela "Leopold". On je kategorično demantovao da ima veze sa tim, tvrdeći da nikada nije tražio rušenje zida.ODVEDEN
Butorovića je u utorak oko 19 časova policija izvela iz kuće i odvela u zgradu policije. Pripadnici Žandarmerije su i posle toga ostali u njegovoj kući. Predsednika UO fudbalskog kluba "Vojvodina", policija je odvezla kombijem.
Ispred njegove kuće u utorak popodne okupila se i grupa navijača Vojvodine, skandirajući: "Ne daj se Bato..."

ADVOKAT U KUĆI
POZNATI novosadski advokat Dragan Gojković, brat gradonačelnice Maje Gojković, prisustvovao je u utorak, kao zastupnik Ratka Butorovića pretresu u njegovoj kući.
- Da, ja sam Batin zastupnik i ovde sam sa njim od 16 časova kada je stigla policija - rekao nam je u kratkom telefonskom razgovoru Gojković u utorak u 17.30, i dodao da je u toku "ispitivanje poslovanja Butorovića, koje bi trebalo da bude okončano u narednih sat-dva".

SPORTSKA BIOGRAFIJA
RATKO Butorović, aktuelni predsednik UO FK "Vojvodina", i košarkaškog kluba "Radnički" u Novom Sadu, u sportskoj biografiji ima upisane i titule predsednika fudbalskog kluba "Sutjeska" u Nikšiću i predsednika Bokserskog saveza Crne Gore.
Na čelo novosadskog fudbalskog prvoligaša izabran je 28.marta 2006. godine na sednici Skupštine kluba i za nepune dve godine, uz članove Upravnog odbora tog sportskog kolektiva, mnogo je uložio u renoviranje klupske zgrade i smeštajnih kapaciteta za fudbalere i terene fudbalskog centra "Vujadin Boškov" u Veterniku, kao i stadiona "Karađorđe".

ZVEZDICE
ZA sredu je u hotelu "Leopold" na Petrovaradinskoj tvrđavi zakazana promocija još jedne - pete zvezdice. To je drugi hotel u Novom Sadu koji može da se pohvali sa pet zvezdica. Pre "Leopolda", pet zvezdica je dobio hotel "Park", čiji je vlasnik takođe Ratko Butorović.

OTVORENA PANDORINA KUTIJA
O ONOME o čemu se godinama ćutalo, sada se priča kroz policijske akcije. Fudbalska mafija je na nišanu sopstvenog "oružja", a tek se očekuje otvaranje Pandorine kutije.
Strah, pretnje, interesi, tek to je decenijama a ne godinama bila zabranjena tema. A s druge strane, ništa nije moglo ni da se dokaže, moja protiv tvoje reči, i sve je odlazilo u vetar. A znalo se i o nameštanjima utakmica, dogovoru "tri za tri", ali i mnogim opasnijim stvarima. Uostalom, glavom su platili "ljubav prema fudbalu" predsednik Obilića Željko Ražnatović Arkan, ali i ostali predsednici: Jusa Bulić (Železnik), Miša Nikšić i Branislav Trojanović (Zvezdara), Petar Milošević, Radoslav Bata Trlajić i Goran Mita Mijatović (Bežanija), ubijen je i generalni sekretar FS Jugoslavije Branko Bulatović, u zatvoru se obesio predsednik OFK Beograda Miko Brašnjović.
Poodavno je fudbal postao mnogo više od igre, biznis pre svega. I dok su obični ljudi gledali kako se kotrlja fudbalska lopta, radovali se ili tugovali, drugi su se bavili neregularnim tokovima novca, ili jednostavnije, pranjem para. Kladionice, ali i dobro obavešteni igrači su dizali ogromne sume novca, koji se uplaćivao ne samo u zemlji već i na Kajmanskim ostrvima, sprega između kriminalaca, menadžera i klubova ili pojedinaca bila je čelično jaka. Bilo je "milion" spornih i duplih ugovora, jednostavno, postoji mnogo načina da se kroz fudbal i u fudbalu zaradi mnogo novca, nelegalnog dakako.
Poslednja hapšenja u stvari govore o mnogim koja su u najavi, jer, policija je čvrsto rešila da stane "na rep" i fudbalskoj mafiji koja je očigledno "raširila krila".(J. S.)