SAMO nekoliko sati pošto je preživela stravičan masakr u kojem je njen suprug ubio 13 ljudi, među kojima svog sina i majku, Javorka Bogdanović pokušala je da, na neki način, policiji objasni postupak čoveka sa kojim je u braku provela skoro 42 godine:

- Ljubiša je bio mnogo nervozan. Takav mu je bio i otac. Tukao me je. Ne znam šta mu se desilo jutros. Bila sam u kuhinji, gde spavam, kada je ušao sa pištoljem i rekao da nama više nema života. Onda je pucao. U jednom trenutku čula sam otvaranje i zatvaranje vrata, neku trku. Usledio je pucanj. A, onda je sve utihnulo - ispričala je Javorka, koja još ne zna za smrt sina Branka. - Čini mi se da sam se onesvestila. Kada sam došla sebi, počela sam da puzim do kupatila. Čula sam kako se vrata otvaraju. On je ponovo ušao u kuću. Obratio mi se čudeći se što sam još živa. Ponovo je pucao.

Javorka i Ljubiša su spavali odvojeno. On u novoj kući sa sinom, ona u staroj sa svekrvom. O svima se brinuo u zaseoku kao o svojoj porodici. U odnosu na ostale bili su dobrostojeći.

ĆERKE SLAVICA i Zorica, ćerke Ljubiše i Javorke Bogdanović, u sredu su bile kod svojih roditelja u poseti. Kasno popodne vratile su se iz Urgentnog centra, ali nisu želele bilo šta da kažu novinarima. - U ovo što smo pročitale ni same ne možemo da poverujemo, koliko je neistina izneto. Zaista smo ogorčene.

Ljubiša se, prema saznanjima policije, prema svima u svom zaseoku ponašao kao roditelj. Brinuo je o njihovim domovima, njivama, stoki... I dok su svi kukali kako ove godine setva kasni, on je nalazio optimizam da će sve biti u redu. I bilo je do utorka ujutru.

- On je svuda bio rado viđen gost, na svakoj slavi je bio u vrhu stola - ispričale su komšije i rođaci. - Nije bilo slavlja, rođenja, krštenja, a da Ljubiša nije među prvima pozivan. On je bio neko ko je o svima brinuo. Imao je poljoprivredne mašine i svima je pomagao. Njemu su se obraćali za savete.

PORODIČNO PROKLETSTVO

KAO mogući ključ za zločin Ljubiše Bogdanovića, u Ivanči su u sredu potražili porodično nasleđe koje u ovom selu zovu „prokletstvo Bogdanovića“, o kome se ćutalo.

Svedoče da se nije samo ubio Ljubišin otac vešanjem, već da je ta sudbina pogodila i njegovog dedu. Dodaju da je Ljubišin stric lečen u duševnoj bolnici i da je tokom lečenja umro. Navode, takođe, da je snaja njegovog bratanca misteriozno stradala davljenjem u porodičnom đermu.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
O TRAGEDIJI U VELIKOJ IVANČI PROČITAJTE JOŠ
Dan posle masakra u Velikoj Ivanči: Mnoge kuće nema ko da otvori
POGLEDAJTE: Rekonstrukcija masovnog ubistva
Javorkin brat: Moj zet u kući bio tiranin
Mladić koji je preživeo masakr: Krenuo sam po pomoć, a zatekao samo mrtve
Rodbina Despotovića: Što nam ubi čedo?!
Ćerke nastradalih Mijailovića: Mamu ubio dok je pila kafu

Psihijatri: Ubica umislio da je spasilac
Ćerka posetila majku, ubica iz Ivanče u teškom stanju

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SUPRUGA SE OPORAVLJA, UBICA KRITIČNO

TEŠKO ranjena supruga Ljubiše Bogdanovića, koji je u selu Velika Ivanča ubio 13 ljudi, operisana je u Urgentnom centru u Beogradu. Hirurški zahvat uspešno je izveden u sredu ujutru i Javorka se, prema poslednjim informacijama, nalazi van životne opasnosti. Stanje njenog muža Ljubiše i dalje je kritično.

- Operacija je završena, Javorka Bogdanović se probudila iz anestezije i trenutno je stabilna. Sanirali smo povrede krvnih sudova koje je metak napravio u predelu vrata i glave - rekao je u sredu za „Novosti“ direktor Urgentnog centra dr Zlatibor Lončar.

OSTALO PARČE METKA LEKARI Urgentnog centra ne mogu da izvade parče metka koje je ostalo u Javorkinoj glavi.
- Deo je ostao, ali je on na takvom mestu da ne ugrožava krvne sudove - rekao je direktor Zlatibor Lončar.

Ipak, njeno stanje doktori i dalje budno prate svakog sekunda.

- To su takve povrede gde moramo da budemo strpljivi u narednih 48 sati i da čekamo kako će se razvijati situacija - rekao je dr Lončar. - Pacijentkinja je bila komunikativna i pre, a i sada posle operacije, i može da razgovara sa lekarima.

Nekoliko časova posle zahvata, jedna od dve ćerke bliznakinje posetila je majku Javorku u Urgentnom centru. Ona se, kako smo nezvanično saznali, u šok-sobi u kojoj se Javorka i dalje nalazi, zadržala svega nekoliko minuta. Po završetku posete zaputila se u Veliku Ivanču gde su je sa nestrpljenjem očekivali rođaci da im prenese informacije o stanju njene majke.

Ćerka u bolnici nije mogla da poseti oca, koji se nalazi van svesti i životno je ugrožen. Stanje čoveka koji je posle 13 ubistava, pucnjem u glavu pokušao sebi da presudi, od trenutka otkako je primljen u bolnicu samo se pogoršalo. On je u takvom stanju da ga je trenutno nemoguće operisati.

- Zasad samo možemo da kažemo da je on u kritičnom stanju, nezahvalno bi bilo da dajemo bilo kakve prognoze - rečeno je „Novostima“ u Urgentnom centru.
(B. HADŽIĆ)