Pasulj iz Kirgistana, a luk iz Kine
19. 04. 2019. u 21:05
Poljoprivrednicima u Srbiji sve se manje isplati da serijski proizvode za naše tržište
NEKADA čuvena po poljoprivrednoj proizvodnji i hrani, Srbija je veliki uvoznik voća, povrća, mesa... Razloga za ovakvo stanje je mnogo - od toga što sve manje proizvodimo, što bolje uslove i cene tražimo od inostranih kupaca, a slobodno tržište kome svi težimo ukinulo je zaštitu koju su mnoge namirnice imale od države. A rezultat je da se nedostatak hrane nadoknađuje uvozom, čemu se raduju i trgovci i uvoznici jer su "preko granice" cene povoljnije nego kod domaćih proizvođača, jer tamo je domaća roba na ceni, baš kao i domaći proizvođači.
Građani su već odavno prestali da se čude što nam pasulj stiže iz Kirgistana i Argentine, beli luk iz Kine, zelena salata iz Španije, Italije i Tunisa, šargarepa iz Rusije i Engleske, paprika i krastavci iz Turske, Grčke, Albanije i Makedonije... Većina povrća i voća stiže iz ovih zemalja kada mu nije vreme kod nas.- Naša zemlja nije decidirano zabranila proizvode od GMO, zato imamo slabo razvijeno stočarstvo, pa uvozimo meso i mleko i proizvode, koji su dobijeni od životinja hranjenih GM sojom i kukuruzom - upozorava profesor Miladin Ševarlić, agroekonomista. - Kod voća i povrća postoje dva razloga, jedno je zbog sezonskog pristizanja, pa na Mediteranu ono zri mesec dana ranije nego kod nas, a drugo, poljoprivrednici, naročito u EU, dobijaju po pet i više puta veće subvencije od naših poljoprivrednika. Austrijski voćar dobija 900 evra subvencije po hektaru, a naš 33. Tu nema takmičenja.
Vuk
19.04.2019. 21:30
Beograd pojede sve
@Vuk - Beograd ne jede već beograđani...
Recite lepo da je CEFTA sporazum nistavan,zaustavite uvoznicku mafiju i jescemo zdravo a i nas seljak ce opet biti gospodin.Kakva CEFTA kad nikad nećemo biti EU a ako i budemo ojadiće nas deficit trgovinski.
@cefta - Камо лепе среће када би употребом домаћег воћа и поврћа јели здраво. Ови наши су почели да "кљукају" биљке свакојаком хемијом. Земља нам је толико затрована, а при томе не мислим на последице бомбардовања, већ на разне хемијске препарате. Само попричајте са неким кога знате у институтима за испитивање прехрамбених производа, ако сумњате у ово што пишем. Треба се строго борити против тога! Иначе наравно да сам за домаће.
Ко увози неколико година краставац и парадајз из Албаније у Србију?
Komentari (5)