U KRUGU Kliničkog centra Srbije u Beogradu uskoro će biti sagrađen helidrom. To će biti četvrta pista opremljenja za sletanje helikoptera u Republici. Nabavkom ove vrste letelica i izgradnjom mesta za poletanje i sletanje Srbija posle mnogo godina obnavlja službe traganja i spasavanja, kao i medicinske evakuacije vazdušnim putem.

Hitno zbrinjavanje ugroženih pacijenata do klinika višegodišnja je potreba zdravstvenog sistema, a izvršavanje zadataka traganja i spasavanja obaveza je države koju nameću međunarodni propisi o ustrojstvu vazdušnog saobraćaja. Kupovinom helikoptera "erbas H145M" za vojsku i policiju, kao i najavljenim novim nabavkama, država je stvorila preduslove za novi uzlet svojih vazduhoplovnih službi.

Pročitajte još - Svi bi srpski helikopter!

Izgradnjom helidroma u Kliničkom centru Srbije biće eliminisan problem gubljenja dragocenog vremena u transportu pacijenata sa piste na Banjici do beogradskog Urgentnog centra. Nedavnim otvaranjem slične platforme u Nišu, Srbija se primakla standardu da se baze helikoptera za hitno reagovanje stacioniraju na udaljenosti manjoj od 200 kilometara. Svi potrebni uslovi za vertikalno poletanje i sletanje postoje još samo na Aerodromu "Nikola Tesla".

SPREMNE I "LETEĆE TVRĐAVE" SRBIJA je sa Rusijom dogovorila i nabavku četiri borbena helikoptera Mi-35, poznatih po nadimku "leteće tvrđave". Isporuka prvih letelica ovog tipa očekuje se dogodine. Iako je reč prevashodno o borbenim helikopterima, oni mogu da izvršavaju i niz drugih zadataka, poput izviđanja ili transporta velikih tereta i ljudstva. Trenutno se u fabrici u Rostovu odvija i obuka posada VS koje će leteti na ovom tipu helikoptera.

- Reorganizacija ovih službi veoma je značajna ne samo za vojsku i MUP, već i za državu u celini - kaže vazduhoplovni pukovnik u penziji Radovan Bjelić, stručnjak za avijaciju. - Služba traganja i spasavanja neophodna je kao sastavni deo civilne avijacije, ali je i najvažnija adresa za zadatke pomoći stanovništvu - evakuaciju ugroženih iz poplava, požara, dopremanje hrane, lekova... Ovi zadaci izuzetno su cenjeni i u međunarodnim vojnim i civilnim misijama, a država koja ima resurse za to inkasira veća sredstva iz međunarodnog budžeta.

Nedavno nabavljene letelice ispunjavaju sve uslove za ovu vrstu zadataka. Među "erbasovim" helikopterima koji ulaze u VS i MUP pojedini primerci posebno su opremljeni za ove misije. Dve vojne letelice imaće i posebnu opremu - elektrooptička sredstva, infracrveni sistem "flir", far za traganje, dizalica, konopac, specijalne makaze za sečenje sajli... Ni ruske letelice Mi-17 koje su takođe u državnim trebovanjima ne zaostaju po mogućnostima za ovu vrstu misija.

Pročitajte još - Ministarstvo zdravlja i "Er Srbija" za brz prevoz pacijenata

"GUŽVA" NA BANjICI

MINISTARSTVO odbrane za utorak i sredu najavljuje i viši intenzitet sletanja i poletanja na helidromu "Banjica" u Beogradu, u vremenu od 19.30 do 22.30. Helikopteri će biti dignuti, kako je navedeno, u sklopu redovne letačne obuke.