Srpskim državljanima, kojima je za uspešan nastavak lečenja neophodan odlazak u inostranstvo, "Er Srbija" će obezbediti besplatan prevoz na svim destinacijama na kojima leti.

To se previđa sporazumom o saradnji koji su potpisali ministar zdravlja Zlatibor Lončar i izvršni direktor za odnose sa državnim organima i organizacijama "Er Srbije" Branislav Malović, saopštio je u ponedeljak nacionalni avio-prevoznik.

Na taj način, našim građanima koji o trošku države budu upućivani u inostranstvo, a čije se lečenje oboljenja, stanja ili povreda ne može uspešno lečiti u Republici Srbiji, obezbeđen je i dodatni, brz i efikasan transport do destinacije na kojoj će biti nastavljeno lečenje.

"Država Srbija kontinuirano ulaže napore kako bi sistemski omogućila svim građanima koji ne mogu da se leče u našoj zemlji da lekarsku pomoć dobiju u inostranstvu. Kroz RFZO i Budžetski fond smo u prethodne četiri godine uputili u inostranstvo više od 2.000 pacijenata i za te namene izdvojili više od 23 miliona evra", rekao je Lončar prilikom potpisivanja sporazuma.

Pročitajte još - DONACIJA ZDRAVSTVENOM CENTRU GNjILANE: Kombi vozilo za lakši prevoz pacijenata

Ministar je istakao da je pacijentima i njihovim porodicama u svakom trenutku omogućena finansijska, ali i stručna i logistička, odnosno najbolja moguća podrška lečenju u inostranstvu, ukoliko već ne mogu da se leče u Srbiji.

"U tom pravcu, dragocena nam je i pomoć društveno odgovornih kompanija, poput "Er Srbije", koja je prepoznala značaj brzog i efikasnog transporta pacijenata i omogućila da u svakom trenutku, pored već obezbeđenih modaliteta transporta, možemo da računamo i na njihovu podršku u tom smislu", naveo je Lončar.

Izvršni direktor za odnose s državnim organima i organizacijama "Er Srbije", Branislav Malović, poručio je da je kompanija i do sada bila društveno odgovorna i izlazila u susret zahtevima Ministarstva zdravlja, ali i pojedincima koji su se obraćali kompaniji za takvu vrstu prevoza.

"'Er Srbija' će svakog pacijenta koga uputi Ministarstvo zdravlja besplatno prevesti, a potom mu i pružiti svu neophodnu logističku pomoć oko transporta. Želimo da pomognemo našim državljanima da što pre budu prevezeni do zemalja u kojima će nastaviti lečenje", rekao je Malović.

Dodao je da su u tom smislu, sporazumom definisali sva prava i obaveze, kao i procedure koje treba da omoguće da se prevoz srpskih državljana na lečenje realizuje u najkraćem roku.