PARIZ: OD STALNOG DOPISNIKA

OTKRIĆU vam malu tajnu: ima mnogo "ljubomornih" u evropskim policijama i vojskama koji bi rado u svojoj floti videli ovu letelicu!

Tim rečima, sa osmehom i pogledom punim divljenja, posmatra jedan uniformisani posetilac aeronautičkog sajma na "Buržeu" novi helikopter H145M iz proizvodnih pogona "Erbasa". Na pisti, sa srpskom zastavom i oznakama, pozira letelica koju neprestano obilaze delegacije. Zagledaju, zaviriju unutra, slikaju se.

- Iskreno, vaš helikopter je, verovatno, imao i najviše uspeha. Izazvao je dosta zanimanja, s jedne strane zbog samog aparata, što nam čini zadovoljstvo, ali i zbog opreme i naoružanja koje je odabrala srpska vojska - kaže nam kasnije menadžer u "Erbasu" Stefan Ruso, objašnjavajući performanse letelice.

A naš sagovornik zna šta govori, jer je 25 godina bio pilot helikoptera u žandarmeriji.

Srbija je krajem 2016. naručila devet takvih helikoptera, od kojih će prvi biti isporučen za nekoliko dana, a ostali do kraja godine. Četiri su namenjena MUP, a pet za Ministarstvo odbrane. Avion sa srpskim oznakama na "Buržeu" posetili su prethodnih dana i premijerka Srbije Ana Brnabić i ministar odbrane Aleksandar Vulin.

PROČITAJTE JOŠ - Vulin: Svi bi da znaju kako smo na "Erbasove" helikoptere stavili srpsko oružje

Na Međunarodnom salonu aeronautike i svemira na aerodromu "Burže", severno od Pariza, koji se održava od 17. do 23. juna, učesetvuje 2.400 izlagača iz pedesetak zemalja, a ceo događaj pokriva tri hiljade novinara. Najveći je na svetu, ali i najstariji, sa 110 godina tradicije.

Pilot posle programa


Između eksponata, ogromna gužva. Dugački redovi, po jakom suncu. Mnogo je porodica sa decom, pokušavaju da uđu u kokpit, slikaju se pored omiljenih letelica, priupitaju pilote koliko avion može dugo i visoko da leti. Ovi strpljivo i s pažnjom odgovaraju. Dečica na krkačama, stariji se u hladu odmaraju uz kafu i sendvič.

Gužva oko "miraža 2000", helikoptera "tigar" i "gepard", lovca "pilatus" s vizuelno hipnotišućom spiralom na kljunu. Zaprepašćeni posmatrači pored leteće grdosije "A400 M atlas" visoke 15 metara. Baš u tom trenutku obilazi je francuski premijer Eduar Filip. Zapanjene oči oko verne kopije originala svemirske letilice "arijan 5", ispod koje poziraju oduševljeni đaci na ekskurziji.

- Ovo je za milijardere - otimaju se komentari pored novog "falkona 8".

PROČITAJTE JOŠ - ZAVIRITE U UNUTRAŠNjOST SRPSKE ZVERI: Helikopter H145M, novo tehnološko čudo naše vojske (Foto / Video)

Zahvaljujući ljubaznosti Martina Fendta iz "Erbasa", razgledamo unutrašnjost aviona A350 za probne letove, parkiranog odmah pored "srpskog helikoptera". Kabina isprepletana žicama, kompjuterima i metalnim kanisterima sa vodenim balastima koji imitiraju putnike. U putničkoj verziji nudi komfor posebne izolacije i svetlosne efekte sa 17 miliona boja koji mogu da imitiraju i zalazak sunca. To, kažu, smanjuje zamor od preskakanja vremenskih zona.


Nad glavom, zvuci avionskih i helikopterskih motora paraju vazduh. Posmatrači zagledani u nebo. "Francuska patrola" ispušta gas u bojama zastave, diže se visoko, a onda, u slobodnom padu, vrhom nosa, pikira na "Burže".


OLAKŠANO PILOTIRANjE

JEDNA od glavnih inovacija na helikopteru koji stiže u Srbiju nalazi se i na ekranu u kokpitu.

- Pilot dobija samo one informacije koje su mu potrebne da bi pilotirao ili da koristi različite sisteme naoružanja. Nije zatrpan nepotrebnim podacima. Ali, ako je važno, informacija stiže i na ekran, i glasom, direktno u njegove slušalice. To mnogo umanjuje stres - ističe Ruso i podiže palac u vazduh, poručujući da je napravljen dobar izbor.