POVODOM slučaja Slobodana Milivojevića, koji je prodao stan, za koji tvrdi da nije isplaćen, potom ga je navodna vlasnica izdala, a zakupac, prinudnim izvršenjem, izbacio porodicu Milivojević na ulicu, oglasila se i Javnobeležnička komora. Kažu, notar je overio kupoprodajni ugovor, kojim je Milivojević potvrdio da je primio kupoprodajnu cenu u celosti i da je saglasan da se kupac upiše u katastar. Tako je kupac stupio u posed stana i stekao pravo svojine.

Pročitajte još: Pečat notara iselio profesora

- Kako je nepokretnost bila u postupku legalizacije, javni beležnik nije mogao da pošalje kopiju ugovora Katastru nepokretnosti, u kome bi se promena vlasništva evidentirala, te je sam ugovor o prometu za kupca dokaz da može da se legitimiše kao novi vanknjižni vlasnik - stoji u dopisu.

Drugi notar solemnizovao je ugovor o zakupu na osnovu potvrde o prijemu kupoprodajne cene i toga što je prodavac potvrdio u ugovoru da je kupac već u posedu nepokretnosti.

Pročitajte još: KAKO JE OVO MOGUĆE? Vlasnika izbacuje iz stana lažni zakupac, notari prevideli “sitan” detalj

- Problem za profesora bio bi izbegnut da u kupoprodajnom ugovoru nije pisalo da je primio isplatu u celosti - navode u JB komori.

Advokat Tihomir Hrnjak kaže da u ugovoru piše da kupac postaje vlasnik stana tek kada se upiše u katastar nepokretnosti, a ne overom kupoprodajnog ugovora. To znači, kako tvrdi, da navodna vlasnica nije mogla da overi ugovor o zakupu.