NIJE vreme za ćirilicu. Ovo su poručili predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i gradonačenik Vukovara Ivan Penava nakon sastanka na kome je razmatrana odluka Ustavnog suda po kojoj se ćirilica mora vratiti u ovaj grad. Tako se i predsednica Hrvatske jasno stavila na stranu onih koji, ne birajući sredstva, hoće da spreče ćiriličko pismo u Vukovaru.

I premijer Andrej Plenković izneo je svoj stav nakon sastanka sa Penavom i poručio da iz odluke Ustavnog suda "ne proizlazi pravna obaveza koja bi nametala lokalnoj upravi postavljanje dvojezičnih ploča".

Pročitajte još: Pupovac: U Hrvatskoj ima mesta za ustaški pozdrav, ali ne i za ćirilicu

- Zato, smirimo ton - rekao je Plenković. - Važno je to što piše u pomenutoj odluci, iako ona nije obavezujuća. Na osnovu statuta grada Vukovara postoje odredbe koje Ustavni sud ovom prilikom nije dirao, dakle Gradsko veće će sprovesti raspravu o stanju dijaloga, razumevanja i snošljivosti. Penava ne dovodi u pitanje naš pravni poredak niti odluku Ustavnog suda, on jako dobro razume koji su njegovi zadaci.

Ovakvim stavom državnog vrha Srbi u Hrvatskoj su ogorčeni. Milorad Pupovac, funkcioner SDSS, poručuje da za ustaški pozdrav u toj zemlji ima mesta, a za ćirilicu nema ni mesta ni razumevanja.

- Za pozdrav "Za dom spremni" ima mesta i policija ga štiti, a za jedno pismo i predsednica Kolinda Grabar Kitarović i drugi tvrde da povređuje ljude koji su pretrpeli ratna stradanja. U takvim uslovima teško je voditi dijalog - rekao je Pupovac.

Milorad Pupovac Foto Tanjug

Istovremeno, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin rekao je da ne zna da li će EU reagovati i reći da je vladavina prava u Hrvatskoj ozbiljno ugrožena kada predsednica odbija da sprovede odluku Ustavnog suda.

Pročitajte još: BLOKIRA ĆIRILICU U VUKOVARU: Penava zaobišao Plenkovića

- Ustavni sud je rekao: "U Vukovaru se Srbima mora omogućiti da pišu ćirilicom", ništa više, samo da imaju pravo da pišu ćirilicom i da kada već tu žive, a nisu uspeli baš sve da ih proteraju, na tablama negde mora da se pojavi ćirilica. Očekujemo od EU da reaguje - kazao je Vulin. - Žao mi je što Hrvatska ne može da se otrgne od neoustaške politike i što nije u stanju da napravi otklon od ustaštva i NDH i što neprekidno pokušava da opravda jasenovački genocid ili zločine iz "Oluje".

Kolinda Grabar Kitarović Foto Tanjug

Inače, pitanje ćirilice u Vukovaru u žižu javnosti dospelo je usred predizborne kampanje za predsedničke izbore u Hrvatskoj i svi kandidati žele na njemu da steknu predizborne poene. Ako se zna da je hrvatska javnost većinski negativno raspoložena prema Srbima i ćirilici, izvesno je da onaj ko bude protiv njih ima mnogo veće šanse da pobedi od onih koji bi eventualno imali razumevanja za srpsku manjinu.

Dvojezična tabla nije polomljena samo na zgradi MUP Foto N. Fifić

KAPETANU DRAGANU NE DAJU POPA

Draganu Vasiljkoviću, poznatijem kao Kapetan Dragan, uprava hrvatskog zatvora u Lepoglavi uskratila je posetu njegovog sveštenika, oca Đorđa Đura, koji je doputovao čak iz Australije kako bi ga posetio u zatvoru i ispovedio.

- Na taj način uprava zatvora je prekršila Vasiljkovićevo osnovno ljudsko pravo na veroispovest, koje je u svim zemljama, pa i Hrvatskoj, garantovano i zakonom i Ustavom - rekao je njegov advokat Dragan Palibrk Tanjugu, koji očekuje prijem kod patrijarha Irineja i podršku za nevino osuđenog Srbina.