ŽIVOT i smrt Mirjane Marković sudbinski su isprepleteni, gotovo podudarni, sa njenim suprugom Slobodanom Miloševićem, pa i u tome da će, kao i on, biti sahranjena bez prisustva najrođenijih. Želja da zajedno počivaju ispod lipe u dvorištu porodične kuće u Požarevcu biće im ispunjena, ali njihova deca Marija i Marko, s kojima su tamo proveli najlepše dane, ni majku, po svemu sudeći, neće ispratiti na večni počinak, u subotu u 15 časova.

Marko Milošević još nije odlučio da li će doći na sahranu. On čak još nije ni podneo zahtev u konzulatu Srbije u Moskvi da mu se izdaju dokumenti za prevoz posmrtnih ostataka Mire Marković, mada to može da učini za njega neko od njegovih malobrojnih moskovskih prijatelja.

U ambasadi su, kako saznaju "Novosti", već dobili instrukcije iz Beograda, iz nadležnog ministarstva, da Marku, ukoliko odluči da doprati majčine posmrtne ostatke, u što kraćem roku izdaju dokumenta. Sin Mirjane i Slobodana Miloševića, ipak, okleva. Razlog za to je Interpolova poternica, koja je još na snazi. Ali i status izbeglice u Rusiji, koji bi bio ugrožen. Ukoliko bi bio priveden u Srbiji, Rusija ne bi mogla da ga zaštiti.

Prijatelji porodice Milošević smatraju da bi, najverovatnije, Marka dolazak u Srbiju koštao, jer su ozbiljne optužbe protiv njega i dalje na snazi.

Pročitajte još - MIRA ĆE POČIVATI PORED SLOBE: Kremacija u četvrtak u Moskvi, urna u Srbiji u petak

- Sa Marijom je potpuno drugačija situacija - kaže za, naš list, Dragoljub Kočović. - Ona već ima potrebna dokumenta za putovanje van Crne Gore, ali je potpuno slomljena i ogorčena zbog onoga što su doživeli njeni roditelji, ona i brat.

U malobrojnim intervjuima ona nije krila da nema nameru da se ikada vrati u Srbiju.

- Mislim da niko od nas, ni živ ni mrtav, ne treba da bude u Srbiji - govorila je. - Ima latinska poslovica koja kaže: "Nezahvalna domovino - ne zaslužuješ ni kosti moje!" Moj otac je pogrešio što je uopšte bio predsednik te zemlje.

Ona je, kako tvrde njene komšije na Cetinju, sve vreme zatvorena u kući, iza spuštenih roletni. Niko je nije video, a njena povučenost u samoću odavno je uobičajena za njene komšije. Ne druži se ni sa kim, povremeno je poseti bivši muž Slobodan Bulatović, koji je jedini i ovih dana ulazio na kapiju.

KREMACIJA U KAPELI bolnice u Moskvi, u kojoj je Mira Marković preminula, ona će biti i kremirana u četvrtak u 11 časova. Kremaciji će, uz malobrojne moskovske prijatelje, prisustvovati njen sin Marko, a da li će i Marija doputovati u Rusiju nije izvesno.

- Ne mogu ni da zamislim kakva je Marijina patnja, ali i neizvesnost od vremena koje dolazi, jer joj je Mira bila velika podrška i pomoć. Ona ju je, praktično, izdržavala - kažu njihovi prijatelji.

Atmosfera ispred Marijine kuće i u utorak je bila ista. Spuštene roletne, tišina, zaključana kapija i parkiran automobil za koje komšije tvrde da pripada njenom bivšem mužu.

- Verujem da je ona tu, čim je tu i njen bivši muž. Ne bi on, inače, dolazio. Nemamo komunikaciju sa njom, niti se posećujemo, tako da ništa o njoj i njenim privatnim stvarima ne znamo - priča jedan od komšija.

Dok se smenjuju nedoumice o prisustvu Marije i Marka na sahrani, u Požarevcu se užurbano priprema sve što je potrebno za dostojan ispraćaj profesorke Marković, nekadašnje prve dame Srbije i Savezne Republike Jugoslavije. Već je izvesno da će se govorima od nje oprostiti Momir Bulatović, počasni predsednik Udruženja "Sloboda", i prof. dr Milovan Bojić, dugogodišnji prijatelj Miloševića.

Udruženje "Sloboda", čiji je osnivač bila i supruga Slobodana Miloševića, a koje se borilo za slobodu i istinu o njemu, njegovom životu i delu, oglasilo se posebnim saopštenjem:

Pročitajte još - NOVINAR "NOVOSTI" U MOSKOVSKOM DOMU MIRE MARKOVIĆ: Živeli skromno, bez privilegija

- Odlaskom Mirjane Marković otišao je poslednji glavni svedok i kreator jugoslovenske i srpske istorije s kraja 20. i početka 21. veka. Jasno je da svedoka ima još, ali onih koji su sa Slobodanom Miloševićem, dugogodišnjim predsednikom Srbije i Jugoslavije delili najbliža ubeđenja i ideje, svakako da više nema.

dr Milovan Bojić, Momir Bulatović

"OBEĆANjA" IZ PODGORICE MARIJA Milošević nije videla svoju majku od bekstva u Crnu Goru. Obećanja da će joj Crnogorci dati dokumenta, bez obzira što nema ispisnicu državljanstva iz Srbije, izigravana su. Odgovornost je prebacivana sa Ministarstva spoljnih, na Ministarstvo unutrašnjih poslova u Podgorici, iako je iza "obećanja" stajao lično Milo Đukanović.


U saopštenju se, između ostalog, ističe i da su neprijatelji Slobodana Miloševića u nemoći da se njemu suprotstave, najčešće napadali njegovu suprugu, a pokušaji da se od nje napravi "prokleta Jerina" nisu prestali sve do njene smrti.


- Oni kojima tabloidi formiraju svest, u te optužbe će poverovati. Oni koji imaju smisla za "kritičko mišljenje", lako će prepoznati kliše koji se primenjuje protiv onih koji odbijaju da služe "novom svetskom poretku". Milošević je to odbio i platio cenu glavom. Mira Marković ga je podržavala najsnažnije što je mogla. Zato je život skončala u egzilu.

Iz Udruženja "Sloboda", sažimajući život profesorke Marković, izdvajaju da je rođena u partizanskom zbegu. Da je kao beba ostala siroče. Majku Veru Miletić streljao je Gestapo u nacističkom logoru. Od muža su je silom razdvojili oni koji su ga kidnapovali u nekadašnji nacistički logor a pretvoren u "tribunal" Shveningen u Hagu. Umrla je u izgnanstvu u Moskvi pod sramnim i lažnim optužbama koje su protiv nje plasirane u srpskoj javnosti.

Pročitajte još - Mariju Milošević ni komšije ne viđaju

- Ona je bila istinski humanista, levičar, idealista, jugoslovenske orijentacije, politički borac, osoba koja je imala snažan senzibilitet za politiku - naglašava se u saopštenju. - Vizionar, doktor sociologije, redovni profesor Univerziteta u Beogradu, akademik Ruske akademije društvenih nauka. Niod jedne ove kvalifikacije Mira se ne bi odrekla. Nije to učinila ni za života. Naprotiv, svojim delom ih je iznova potvrđivala.


NEŽAN I BRIŽAN SIN

ODLAZEĆI u kuću Miloševića u Podmoskovlju u vreme priprema Mirinih memoara koje su izdale "Novosti", naš dopisnik iz Rusije uverio se da je Marko, koji je živeo sa majkom, bio nežan i brižan sin. Sasvim je logično da ga je duboko pogodila smrt majke sa kojom je živeo u izbeglištvu. U Moskvi neće ostati sam. On ima ćerku, kojoj je po sestri dao ime Marija.