U Los Anđelesu je otvoren konzulat Srbije koji obuhvata konzularno područje teritorije savezne američke države Kalifornije, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova (MSP) Srbije.


U saopštenju je navedeno da je taj konzulat, na čijem je čelu počasni konzul Rajan F. Ozborn, svečano otvoren u subotu, 21. aprila u prisustvu državnog sekretara MSP Srbije Nemanje Stevanovića i konzula žerana Srbije u Čikagu Dejan Radulović.


Na ceremoniji svečanog otvaranja, državni sekretar Stevanović je ukazao na značaj otvaranja Konzulata Srbije u Los Anđelesu, s obzirom na to, kako je navedeno, da Srbija u Kaliforniji nije imala konzularno predstavništvo, i dodao da najveći broj Srba u Kaliforniji živi u tom gradu i njegovim predgrađima, oko 50 hiljada.


PROČITAJTE JOŠ: U planu otvaranje konzulata Srbije u CG


"Na najpoznatijim kalifornijskim akademijama u Los Anđelesu radi tridesetak srpskih profesora i naučnika, dok je znatan broj naših građana zaposlen u filmskoj, TV i muzičkoj produkciji, na fakultetima i univerzitetima, ali i u industriji. Na ovom prostoru se nalazi desetak srpskih crkava", rekao je Stevanović, a prenelo je Ministarstvo spoljnih poslova.


Rajan F. Ozborn je poznati američki hirurg-onkolog, specijalista za operacije tumora na glavi i vratu, a u Los Anđelesu ima privatnu kliniku, navodi MSP.


PROČITAJTE JOŠ: Otvoren konzulat u Sankt Peterburgu: Prijatelj Putina zastupaće Srbiju


Dodaje se da je Ozborn u maju 2017, u Kliničkom centru Srbije u Beogradu, sa svojom osmočlanom ekipom sa onkološke klinike u Los Anđelesu, besplatno operisao četvoro naših pacijenata sa tumorima u nepristupačnim regijama lica i vrata.