PREDSEDNIK Tomislav Nikolić otvorio je danas u Sankt Peterburgu konzulat Srbije, a interese naše zemlje ubuduće se predstavljati počasni konzul Genadij Timčenko, koji važi za dobrog prijatelja ruskog predsednika Vladimira Putina.

- Veliko mi je zadovoljstvo što ste prihvatili da budete počasni konzul naše zemlje, siguran sam da se nećete pokajati - poručio je Nikolić Timčenku, koji ga je sačekao na aerodromu.

Šef države je naveo i "da će Srbija večno biti zahvalna Rusiji i njenom predsedniku Putinu za iskrenu podršku u očuvanju teritorijalnog integriteta i zaštiti srpskih nacionalnih interesa na međunarodnom planu":

- Veliki vizionar koji svojim građanima obezbeđuje lepšu i mirniju budućnost danas je oslonac za mnoge nedovoljno jake narode ugrožene silom.

Timčenko, koji je vlasnik kompanije "Volga grupa", uzvratio je da je prihvatio ulogu počasnog konzula, jer Rusija i Srbija imaju istorijske i prijateljske odnose.

- Veze Beograda i Moskve su mnogo jače nego što to na prvi pogled izgleda. Ne mislim da Evropa previše voli Srbiju. To je istorijska činjenica. Razumem zašto Srbija na silu teži ka Evropi, ali ne vidim veliku ekonomsku perspektivu za Srbiju - rekao je Timčenko.


VRAĆA SE IZGUBLjENO BLAGO

Tokom posete, predsedniku Srbije trebalo bi da bude predat originalni 166. list Miroslavljevog jevanđelja, koji je od polovine 19. veka čuvan u Nacionalnoj biblioteci Rusije u Sankt Peterburgu.