BERANE - Predsednik SO Berane Goran Kiković izjavio je u sredu za "Novosti" da će konzularno predstavništvo Srbije u srcu Vasojevića biti otvoreno ove, a najkasnije sledeće godine. Po njegovim rečima, ovo je rezultat razgovora koje su predstavnici Srba u Crnoj Gori imali sa najvišim rukovodstvom Srbije.

- Pošto se prilikom inicijalnih razgovora postavio problem prostora za konzulat, mi smo ponudili našoj bratskoj državi kuću prvog ministra inostranih dela Crne Gore, vojvode Gavra Vukovića, Srbina iz Vasojevića, diplomate koji je svojim umećem uvodio Crnu Goru u Evropu i svet - kaže Kiković, ne krijući zadovoljstvo što je ideja rođena prilikom posete Beranama predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića.

Razloga zbog kojih građani sa severa traže otvaranje konzulata Srbije u Beranama ima napretek.

- U Beranama, celim Vasojevićima, pa i na severu, većinsko stanovništvo čine Srbi. Međutim, konzulat nije potreban samo njima. Treba i Bošnjacima, muslimanima, koji imaju jake privatne i poslovne veze sa Srbijom. Gotovo sva robna razmena sa Srbijom ide preko severa. Ovde su najveći i najprometniji granični prelazi sa Srbijom - kaže Kiković.

Otvaranje konzulata podržao je i ambasador Srbije u Crnoj Gori dr Zoran Bingulac, generalni sekretar MIP Srbije Veljko Odalović, predsednik Odbora za Srbe u dijaspori i regionu Skupštine Srbije Ivan Kostić.

- Dobili smo i podršku predsednika Srbije Tomislava Nikolića i premijera Aleksandra Vučića, kao i šefa diplomatije Ivice Dačića, naglasivši da je finansijska situacija složena, ali da shvata naš problem - dodaje na kraju Kiković.