TOKOM treće decenije 20. veka u Beogradu su počela sve više da niču zdanja u stilu moderne, koja je zbog velikog broja zgrada i njihovog kvaliteta prerasla u arhitektonski pokret. Na ovaj deo našeg kulturnog nasleđa podsetiće večeras od 19 časova izložba "Moderna Beograda - arhitektonska baština prestonice", koja će biti otvorena u Galeriji Narodne banke Srbije na Slaviji. Autori postavke su stručni saradnici Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, a njenim otvaranjem će u našem glavnom gradu otpočeti "Dani evropske baštine".

U vreme pojave moderne, između dva svetska rata, u srpskoj arhitekturi razvijalo se više stilova, od zakasnele secesije, art dekoa, preko srpskovizantijskog stila i folklorizma, do vladajućeg akademizma, kao zvaničnog državnog stila. Modernistički pokret, koji se ubrzano širio, doneo je novine u oblicima, formama, prostornom konceptu, materijalima, dekorativnosti, konstrukciji:


PROČITAJTE JOŠ:
Živi duh Nadežde Petrović

- U stambenoj i javnoj arhitekturi preuzeo je primat, a do izražaja su došle arhitektonske koncepcije i ideje njenih vodećih protagonista Milana Zlokovića, Branislava Kojića, Dušana Babića, Jana Dubovog, Nikole Dobrovića, Dragiše Brašovana i drugih - piše u tekstu koji najavljuje izložbu.

SARADNjA SA NASLEDNICIMA VIŠE institucija učestvovalo je u realizaciji izložbe - Sekretarijat za kulturu, Sekretarijat za privredu, Ustanova kulture "Parobrod", Narodna banka Srbije, Muzej nauke i tehnike, Muzej vazduhoplovstva, Astronomska opservatorija, Filmske novosti, Arhiv Jugoslavije, Jugoslovenska kinoteka. Uspostavljena je i saradnja sa naslednicima, nosiocima autorskih prava, fondacijama, i privatnim kolekcionarima, a posebno sa Fondacijom Milana Zlokovića koja radi na očuvanju dela čuvenog arhitekte i osnivača moderne.

Danas, posle više od osam decenija, dela ovih arhitekata prepoznata su kao neizostavni deo nacionalne graditeljske baštine, a veliki broj građevina potvrđuje da je beogradska moderna pratila umetničke tokove najvećih evropskih centara, ali i iznedrila jedinstvena i autentična ostvarenja.

PROČITAJTE JOŠ: Ko to krije srpski srednji vek?

Zamisao izložbe je da predstavi najznačajnija ostvarenja međuratnog beogradskog modernizma, a izabrani eksponati su zaštićeni kao kulturna dobra ili dobra koja uživaju status prethodne zaštite. U okviru jednog od segmenata postavke, objekti moderne su i prostorno locirani na području grada, reč je o mapi "Moderna arhitektura Beograda", koju je izradila Ustanova kulture "Parobrod". Na svečanom otvaranju izložbe govoriće Goran Vesić, zamenik gradonačelnika, Danijela Vanušić, pomoćnik ministra kulture za zaštitu kulturnog nasleđa, Olivera Vučković, v. d. direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulure grada Beograda i arhitekta dr Ljiljana Blagojević.