PLAN Z-4: Detalji razgovora sa Arensom i mali doprinos saznavanju istine

Piše: Milorad Vučelić glavni i odgovorni urednik

08. 08. 2022. u 09:30

POPUT neke aveti, već gotovo tri decenije srpskim prostorima se širi priča o Planu Z-4 kao nekom projektu koji je mogao sprečiti katastrofalne posledice "Oluje" i zaustaviti Hrvatsku u genocidnom oružanom pohodu na srpski narod u Krajini.

ПЛАН З-4: Детаљи разговора са Аренсом и мали допринос сазнавању истине

Milorad Vučelić

Imao sam priliku da u Palati UN u Ženevi razgovaram sa Girt-Hajnrih Arensom isključivo o tom Planu. Razgovor je bio poluzvaničan i prisustvovali su mu i prevodilac i jedan službenik. Odlazak na razgovor je bio usaglašen sa Slobodanom Miloševićem i našim bezbednosnim službama. Poznate su nam bile osnove Plana, ali smo znali i to da se on povremeno menjao i po pravilu uvek gore po srpsku stranu i da ga je Hrvatska nevoljno i tobože iskreno prihvatila kao neku vrstu osnova za pregovore.

Gospodin Arens je sa mnogo detalja i strpljivo pričao o pomenutom Planu, koji je tada bio gotovo u finalnom obliku, ističući pre svega povoljnosti za srpski narod i zanemarujući mnogo toga što je loše ili jako loše po nas. Cilj je bio da se omekša srpski stav u odnosu na prihvatanje ovog Plana. Prikrivajući svoje zadovoljstvo zbog nekih odredbi i ne prikrivajući svoj odnos prema lošim teritorijalnim i drugim rešenjima, privodili smo razgovor kraju uz moje iscrpne zabeleške. Mogao sam već tada nazreti, a danas znam, da bi usvajanje takvog ili sličnog plana moglo biti samo odlaganje datuma eliminacije Srba kao remetilačkog faktora možda u ne tako brutalnom i munjevitom vidu.

ONDA mi je gospodin Arens rekao da ne zna kako je hrvatska obaveštajna služba došla do svih detalja ovog dokumenta i da ima prilično pouzdano saznanje da ga hrvatske vlasti neće prihvatiti, ali će vešto pustiti da svoje odbijanje bučno izreknu Srbi, što se po ko zna koji put u višegodišnjim Ženevskim pregovorima i događalo.

U gotovo otvorenim naznakama mi je rekao da Hrvatskoj uopšte nije blisko rešenje srpskog pitanja na ovaj način i da je gotovo nebitno hoćemo li ga mi ili nećemo prihvatiti, jer će se stvari odvijati na neki drugi način i da će u sve to biti relevantno uključivanje Amerike. Naravno da ni na koji način nije ni u nijansama rekao šta to i kako može biti i kako će se stvari po Srbe tragično odvijati. Istakao je, takođe, da bi Plan svakako trebalo da prihvatimo i kako je dobar za Srbe. Onako sasvim službeno diplomatski.

Stekao sam, takođe, utisak da to što je Srpska Krajina zona pod zaštitom plavih šlemova Ujedinjenih nacija neće naročito igrati ulogu o već isplaniranom rešenju.

Preneo sam, naravno, Slobodanu Miloševiću i drugima u srpskom vođstvu svoje ocene i zapažanja o ovom razgovoru. I tada sam znao i sada pogotovo znam da je sva ta priča o velikom značaju i važnosti Plana Z-4 prazna priča.

Ova beleška je samo mali doprinos saznavanju istine o onome što se dešavalo i nema veće pretenzije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (6)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)