NOVI zakon o prevozu putnika u javnom saobraćaju uskoro će se naći pred poslanicima, možda već na prvom skupštinskom zasedanju. Njime će se, kako taksisti kažu, uvesti red u ovu oblast, pa se više neće dešavati da se putniku naplati različita cena usluge prevoza s jedne na drugu tačku, kao i da taksista za prtljag naplati 100 dinara po koferu.

- Na povratku s mora, vožnju taksijem od BAS do Kaluđerice platila sam 2.200 dinara i to tokom dana. A vraćajući se sa splava na Ušću pre neko veče, u vreme noćne tarife, taksista mi je do Kaluđerice uzeo samo 1.000 dinara - priča Jelena K.

PROČITAJTE JOŠ - Hrvatski taksi vozi Beograđane

Prema predlozima novog zakona, korisnici taksi usluga dobiće dodatnu sigurnost, jer taksisti neće moći da ih prevare, tvrdi Aleksandar Bijelić iz Udruženja taksista Srbije.

- Ovaj propis donosi dobrobit i građanima i državi, a vozači koji poštuju zakon moći će i da zarade - navodi sagovornik "Novosti".- Najvažnije je to što će cena usluge biti jedinstvena, pa taksista neće moći proizvoljno da naplaćuje vožnju. Novim zakonom predviđene su rigorozne mere za taksi preduzetnike i firme koje vožnju naplaćuju po tarifama drugačijim od propisanih. Njima će se sada oduzimati dozvola, kažnjavaće se kaznama od 150.000 do 500.000 dinara, biće im zabranjen rad na dva do šest meseci ili će im na deset dana biti skinute taksi table - ističe Bijelić.

On podseća i da će biti zabranjene sve aplikacije koje povezuju korisnike sa neregularnim prevoznicima. A da bi stali na put firmama, poput platforme "Kargo", koje sugrađane prevoze kao limo-servisi, zakon predviđa da vozilo koje građani iznajmljuju sa vozačem ne sme da bude vredno manje od 25.000 evra.


PROČITAJTE JOŠ - NOVI PREVOZNIK U BEOGRADU: Ruski taksi već nudi popust

- Smanjenje nelegalnih prevoznika biće najveći efekat ovog zakona. Divljim taksistima biće oduzimana vozila, ali će oni sada biti i krivično gonjeni, jer će se taksiranje u jednom gradu sa krovnim taksi oznakama druge lokalne samouprave voditi kao krivično delo. Divlje taksiste sada će kontrolisati i kažnjavati i komunalna policija, a ne samo saobraćajni inspektori kao što je do sada bio slučaj. Komunalci će sada moći da zaustavljaju taksi vozila, obavljaju pregled, i oduzimaju automobile sa "nevažećim" krovnim oznakama - kaže Bijelić za "Novosti".


KONTROLA INSPEKCIJE

INSPEKTORI drumskog saobraćaja Sekretarijata za inspekcijske poslove su tokom vikenda u noćnim satima vanredno kontrolisali taksi prevoz, uz asistenciju pripadnika Sekretarijata za poslove komunalne policije. Tokom kontrola, u prekršaju je zatečeno šest vozača sa dozvolama izdatim van grada Beograda. Pet ih je bilo iz Apatina i jedan iz Velike Plane.