RUSKI taksi stigao je u Srbiju! Kao što je najavljeno, najveći ruski onlajn-servis za naručivanje taksija "Jandeks" počeo je u utorak da radi. Korisnicima nudi brzu uslugu i popust do 30 odsto, a najavljuju i da će se proširiti i u ostale gradove. Iz Udruženja taksista Srbije kažu da će sačekati da aplikacija zaživi i da uvide da li radi u skladu sa zakonom. Ako ne bude tako, spremni su, kažu, vozilima da blokiraju celu Srbiju u znak protesta.

- Zdravo, Beograde! Pozdrav iz Rusije! Ovo je "Jandeks taksi" - vaša omiljena aplikacija za onlajn naručivanje taksija. Preuzmite besplatnu aplikaciju i vozite se po gradu brzo, udobno i sa zadovoljstvom. Kod naših partnera možete dobiti promotivni kod za popust do 30 odsto - piše na njihovoj tek otvorenoj "fejsbuk" stranici.

"Jandeks" ne sarađuje direktno sa vozačima, već samo sa zvaničnim udruženjima koja imaju dozvolu za prevoz putnika. U Beogradu je okupio više od 600 vozila iz partnerskih udruženja.

- Taksi tržište u Srbiji već je formirano i tarifa je ista za sve kompanije - kaže Mušeg Sakjan, direktor za međunarodni razvoj ovog ruskog IT giganta. - Servis prenosi narudžbinu najbližem vozaču i formira optimalnu maršrutu. Za vozača unapred traži novu narudžbinu u delu grada u koji već vozi putnika.

Beograđani koji odluče da koriste njihove usluge mogu dobiti promo kodove za popust do 30 odsto za bilo koju vožnju, kažu u "Jandeksu", a zahvaljujući novim mapama Beograda, aplikacija može prilično tačno da predvidi približnu cenu putovanja.

Pročitajte još - Ruski taksi u Beogradu?

- Pre samog početka smo u dogovoru sa Vladom Srbije napravili novu mapu Beograda. Tako detaljnu kartu niko nema - potvrdio je menadžer "Jandeksa" za Srbiju i zemlje Centralne Evrope Dejan Jefim.

Iz Udruženja taksista Srbije kažu da su upoznati sa činjenicom da je "Jandeks" sklopio ugovore sa tri prevozničke firme.

- Tek kad počnu da voze, moći ćemo da utvrdimo da li posluju u skladu sa zakonom. Ako to rade, neće biti problema. Ali ako, kao što smo čuli, nude popuste, odnosno niže cene prevoza od već utvrđenih, reagovaćemo. Spremni smo da blokiramo vozilima celu Srbiju u znak protesta.

Inače, Srbija je jedanaesta zemlja u koju je došao ruski IT gigant i prva u centralnoj Evropi.


UPUTSTVO ZA KORIŠĆENjE

APLIKACIJA se može besplatno skinuti u prodavnicama "Ap stor" i "Gugl plej" na mobilni uređaj. Kada se instalira, dovoljno je samo ući u nju. Za naručivanje taksija nije neophodno navođenje adrese, već sama aplikacija određuje gde se korisnik nalazi. Potrebno je da korisnik upiše adresu na koju želi da stigne, a onda i broj svog mobilnog telefona.

Na uređaj će mu SMS-om stići verifikacioni kod koji je zatim potrebno da ukuca. Taksi se zasada plaća samo gotovinom, pa kada se odabere ova opcija, korisnik dobija informaciju koliko minuta je udaljeno najbliže taksi vozilo, kolika je predviđena cena vožnje do željenog mesta, i informacije o tipu vozila. Tada, ukoliko su uslovi odgovarajući, korisnik može jednim klikom da poruči vozilo i na mapi prati njegovo kretanje.