ZBOG "Egzita", koji počinje danas, železnička stanica Prokop vrvi od stranih turista! Osim naših ljubitelja muzike, koji su takođe krenuli u Novi Sad, stanicom Beograd centar prolaze i žitelji prestonice koji se sada ovde ukrcavaju na "BG voz". Svima njima, za razliku od pre nekoliko meseci, snalaženje po stanici više ne predstavlja problem.

PROČITAJTE JOŠ: Prokop: Iz voza u autobuse do ponoći

Ulaz u stanicu je obeležen, a po silasku na platformu lako se uoči info-pult, ali i tabla sa informacijama o tome gde se kupuju karte, gde su peroni, toaleti, gde je izlaz, kako do taksi i stajališta gradskog prevoza. Na zidovima su okačene info-table sa vremenima polaska vozova, doduše samo na srpskom, pa stranci o željenom polasku moraju da se raspitaju na šalteru za informacije.

PROČITAJTE JOŠ: Poslednji pozdrav peronima uspomena (FOTO)

- Strancima bi bilo mnogo lakše i uštedelo bi nam mnogo vremena da su na engleskom istaknuti spisak destinacija, vreme polaska vozova kao i cena karte - kaže Kineskinja Đin. - Lako smo se snašli na samoj stanici, ali je problem taj što se na istom šalteru prodaju karte i dobijaju informacije. Čekate nepotrebno u redu da biste postavili jedno pitanje.

Da se snađu na Prokopu, kupe kartu i ukracaju na voz, turski turisti nisu imali problema.

- Sve je dobro obeleženo iako se vidi da je stanica nova - priča Serkan. - Nema ovde mnogo koloseka kao u drugim metropolama, pa nam je bilo lako da uočimo naš voz. Ipak, veći je problem što nema nijedne menjačnice. Nismo stigli da novac razmenimo u centru grada. I, naravno, ovde smo došli taksijem. U hotelu gde smo odseli preporučili su nam taj vid prevoza, jer bismo se, kažu, izgubili ako idemo autobusom.

Činjenica je i to da Prokopu mnogo šta nedostaje, poput pekare, prodavnice... Kafe-bar je trenutno u pripremi, a putnici vodom, kafom i grickalicama mogu da se snabdeju na automatima, koji su nedavno postavljeni. Juče je postavljen i bankomat u čekaonici, kao i aparat za razmenu novca, pa svi koji dođu ovamo neće morati da tragaju za menjačnicom. Ambulanta Zavoda za zaštitu železničara na stanici uveliko radi. Već duže vreme u stanici Beograd centar aktivna je policijska ispostava.

Ipak, čini se da je svim putnicima najkorisniji info-pult, na koga se nailazi na samom ulazu u stanicu. Zaposleni putnicima pomažu da brže i lakše stignu do blagajne, čekaonice ili perona sa kojih im polaze vozovi, ali i da se snađu kako da stignu do pojedinih delova grada.

- "Infrastruktura železnice Srbije" postaviće u stanici i dva lifta, za tri meseca - kažu iz ove kompanije.

SPOJILI PROKOP, TOPČIDER I "LASTU"

DO Prokopa putnici mogu sada da stignu i sa tri linije gradskog prevoza - 34, 36 i 38A. Linija 34 saobraća od Senjaka do Ulice Pere Velimirovića. Poslednji polazak na ovoj liniji je u 22.10. Linija 36 kruži od Prokopa, preko Autokomande do Slavije i Savske ulice, a poslednji polazak na ovoj liniji je u ponoć. Novitet je linija 38A koja saobraća od SP "Kosmaj" do železničke stanice Topčider. Ovom linijom sada je spojeno novo polazište turističkih autobusa, na parkingu ispred SP "Lasta", sa Prokopom i Železničkom stanicom Topčider, odakle sada kreću vozovi za Bar.


ČEKAJU KUVAJTSKI KREDIT

POČETAK radova na izgradnji stanične zgrade u Beograd centru, kako kažu u "Infrastrukturi železnice Srbije", očekuje se nakon odobrenja kredita i sprovedenog postupka javne nabavke do kraja ove godine. Stanična zgrada u Beograd centru trebalo bi da bude izgrađena za dve godine od početka radova. Svi projekti su urađeni i dobijena je građevinska dozvola. Očekuje se ugovaranje druge faze kuvajtskog kredita u visini od oko 50 miliona evra.