TENZIJA DOSTIŽE VRHUNAC! Partizan za het-trik, Zvezda želi prvenac i šansu za top 10

V.D.

04. 01. 2024. u 16:53 >> 16:53

KOŠARKAŠKA poslastica je na programu već četvrtog dana nove godine.

ТЕНЗИЈА ДОСТИЖЕ ВРХУНАЦ! Партизан за хет-трик, Звезда жели првенац и шансу за топ 10

Foto: Evroliga

Košarkaška Evroliga u novoj, 2024. godini jako je startovala sa duplim kolom, koje je počelo drugog dana januara i trajaće sve do petog. Pregršt atraktivnih mečeva, među kojima se naravno izdvaja okršaj beogradskih “večitih” rivala Crvene zvezde i Partizana, koji je na programu u četvrtak (20.00), 4. januara, u “Štark areni”, ovoga puta prepunoj crveno-belih pristalica.

Dva dana pre trećeg međusobnog okršaja u aktuelnoj takmičarskoj godini Crvena zvezda je napravila veliko iznenađenje i nanela prvi poraz Fenerbahčeu u sezoni na domaćem terenu. Od dolaska Šarunasa Jasikevičijusa na mesto trenera turski velikan se preporodio i vezao čak sedam pobeda, ali je onda u goste došla raspoložena Crvena zvezda koja je prosto briljirala i na kraju slavila rezultatom 85:76. 

Najefikasniji igrač na meču bio je centar beogradskog tima Džoel Bolomboj koji je odigrao verovatno i meč karijere upisavši 24 poena i šest skokova. Odlične partije pružili su i Rokas Giedraitis sa 19 poena i sedam skokova, odnosno iskusni Adam Hanga sa 12 poena i četiri uhvaćene lopte. Miloš Teodosić kao prva violina crveno-belog tima podelio je čak osam asistencija i ubacio jako važnu trojku koja je odvela Zvezdu na plus devet i tako rešila pitanje pobednika.

U Istanbulu se dogodio i evroligaški debi možda i najtalentovanijeg igrača u Evropi, Nikole Topića. Ovaj tinejdžer je pokazao veliku zrelost u igri i uspeo da podeli četiri asistencije, uz isto toliko poena i jednu uhvaćenu loptu, pa je jasno stavio do znanja svima da je igrač za velika dela u budućnosti.

Partizan je imao dosta lakši zadatak i odmorniji ulazi u ovaj meč s obzirom na to da je na svom parketu imao duel protiv slabašnog Asvela koji je trenutno poslednja ekipa na tabeli Evrolige sa samo dva trijumfa.

U pobedi crno-belih najviše se istakao kapiten Kevin Panter koji je ubacio 22 poena, dok su ga pratili Anđušić i Jaramaz sa 15, odnosno 11. Ovo je bio jedan od mečeva u kome je Željko Obradović pružio šansu svim igračima, a oni su svi uspeli da upišu poenterski učinak.

Partizan je u Evroligi u mnogo boljoj poziciji s obzirom na to da se nalazi u grupi od sedam ekipa koje dele peto mesto sa skorom 10:8, dok je Crvena zvezda na 14. mestu sa skorom 7:11. U ABA ligi je stanje dosta drugačije. Zvezda je ubedljivo prva sa 13 pobeda i jednim porazom od Partizana, dok su Žocovi puleni drugi sa već četiri poraza uz 10 pobeda.

Poznato je da su derbi mečevi uvek posebni i da forma, kvalitet ekipe i stanje na tabeli ne odlučuju uvek pobednike. 

Do sada je odigrano 298 večitih derbija, a Partizan je uspešniji sa 156 pobeda naspram 137 trijumfa crveno-belih, a pet puta smo videli i podelu bodova. Prvi susret ovih rivala odigran je još 6. septembra 1946. godine kada je Partizan slavio neverovatnim rezultatom za današnje pojmove košarke od 24:21.  

Iz dva ovosezonska megdana, Partizan je upisao dva trijumfa. Najpre 26. oktobra 2022. u Evroligi (88:86), dok se potom četiri dana kasnije radovao i u regionalnoj ABA ligi, i to ubedljivije (98:87).

Imao je “valjak” veliku prednost u vidu 20.000 svojih pristalica, što nije zanemarljiv faktor u najvećoj utakmici srpskog sporta. Sada će prvi put Zvezda biti domaćin i time imati priliku da uzvrati udarac, koji bi mogao dosta da im znači u nameri da se vrate na pravi kolosek. Zanimljiva je i činjenica da je Crvena zvezda na poslednjih 10 okršaja na svom terenu sa Partizanom više nego ubedljiva sa devet pobeda.

Arena će večeras biti krcata i cela u crveno-belim bojama. Najavljena je već akcija "delija" po kojoj će ceo nivo 400 nositi majice ili dukseve u crvenim bojama, a nivo 200 u belim i tako ćemo videti "koreografiju" tokom celog meča. 

Najjače oružje crveno-belih u ovoj sezoni je bio ofanzivni skok, ali ono što Sferopulosu ne ide na ruku je verovatno odsustvo Luke Mitrovića koji je, slobodno možemo reći, i najbolji igrač Crvene zvezde ove sezone, dok sa druge strane Partizan koji ima neverovatan procenat šuta za dva od 60,6% neće moći da računa na Avramovića koji je u prošlosti znao da rešava ovakve utakmice i verovatno Ledeja koji nije igrao protiv Asvela, a nije sinoć ni trenirao.

FOTO: M. Vukadinović

Ovakvi mečevi su uvek nezgodni za prognozu, ali Crvena zvezda mora da krene jako i da proba da slavi na večerašnjoj utakmici kako bi i rezultatski a i psihički ostala u trci za neku od prvih 10 pozicija koje vode u razigravanje, ali mi smo se odlučili za igru na poene i verujemo da će granica biti prebačena kao i na prethodna tri derbi susreta.

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

NAŠ TIP: +161,5 (kvota 1,65)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
I RUSI SU ZATEČENI: Evo koga je Ramzan Kadirov imenovao za ministra sporta Čečenije

I RUSI SU ZATEČENI: Evo koga je Ramzan Kadirov imenovao za ministra sporta Čečenije

Imajući u vidu da rat u Ukrajini uveliko u trećoj godini otkako je počeo u februaru 2022, čak i oni koji nisu pomno pratili situaciju u Rusiji u međuvremenu su veliki broj puta informasani šta radi prvi čovek Čečenije, Ramzan Kadirov, jedan od najvećih poštovalaca ruskog predsednika Vladimira Putina. Ipak, ono što je sada odlučila pomenuta "glava Čečenske Republike", kako mu glasi zvanična titula, zbunila je i rusku javnost.

21. 05. 2024. u 20:03

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)