FESTIVAL DEVETE UMETNOSTI: Počeli “Užički strip susreti” (FOTO)

N. J.

23. 04. 2024. u 10:16

Festival devete umetnosti pod nazivom “Užički strip susreti” počeo je u gradu na Đetinji: na Trgu partizana mladim umetnicima uručene su nagrade za najbolji strip – kaiš.

ФЕСТИВАЛ ДЕВЕТЕ УМЕТНОСТИ: Почели “Ужички стрип сусрети” (ФОТО)

N. Janković

Na istom mestu otvorena je izložba Subotičanina Zorana Janjetova čiji se stripovi objavljuju širom sveta, autora poznatog po svom serijalu „Bernard Panasonik“, kao i po saradnji sa Mebijusom i Hodorovskim.

Program prvog dana festivala nastavljen je u Gradskom kulturnom centru promocijom festivala „Stripolis“ iz Zrenjanina, nakon toga, publika je upoznala strip scenu Severne Makedonije kroz izložbu radova odabranih strip autora.

Tokom trajanja Festivala posetioci će moći da prisustvuju radionicama, izložbama, druženju sa autorima stripova, da posete izlagačke štandove kao i da učestvuju u panel diskusijama. Takođe, biće održana promocija gostiju iz Zrenjanina, koji imaju svoj festival stripa a ovaj grad je naredne godine prestonica kulture Srbije.

- Ponosni smo jer smo u prilici da ugostimo najreprezentativnije predstavnike domaće i međunarodne strip scene – rekla je gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević, otvarajući izložbu na Trgu partizana.

Za polaznike predškolskih ustanova organizovan je maskenbal na temu “Maskiraj se u omiljenog strip junaka”. U utorak na red dolazi promocija novog albuma Igora Kordeja. Sreda kreće radionicom, ali na otvorenom, u Hidrocentrali pod gradom, nakon čega će u 14 časova uslediti promocija prvog užičkog stripa posvećenog Nikoli Tesli, po scenariju Dragana Filipovića, a autor je Sabahudin Muranović Muran.

Sreda je namenjena damama, odnosno autorkama sa domaće i inostrane strip scene.. U četvrtak iz Amsterdama dolazi jedan od najistaknutijih umetnika Petar Meseldžija. Na ovogodišnjem festivalu predstaviće se i poznati izdavači poput „Darkvuda“ i „Sistem komiksa“, na čijim štandovima će moći da se pogledaju i kupe izdanja. Takođe u četvrtak održava se panel diskusija na temu “Vetarni u stripu” sa istaknutim gostima. U petak dan počinje sajmom stripa i interaktivnim druženjem sa umetnicima, a za po podne su zakazana tri panela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)