ROMSKO PROLEĆE U KRAGUJEVCU: Proslavljen Međunarodni dan Roma

V.Hadžić

09. 04. 2024. u 17:15

Na zgradi Grada Kragujevca vijorila se romska zastava, a intoniranjem romske himne ’’Đelem đelem’’ u izvođenju akademskog ansambla „Arhangeli’’ u Knjaževsko–srpskom teatru otvoren je svečana akademija povodom obeležavanja Međunarodnog dana Roma.

РОМСКО ПРОЛЕЋЕ У КРАГУЈЕВЦУ: Прослављен Међународни дан Рома

Grad Kragujevac

Akademija je deo manifestacije ’’Romsko kulturno proleće’’ koja se u Kragujevcu održava već tri godine u organizaciji Obrazovno-kulturne zajednice Roma ’’Romanipen’’,a pod pokroviteljstvom grada i promoviše romska  kultura i tradicija. I ove godine uručena su priznanja i zahvalnice pojedincima i institucijama koji su dali svoj doprinos afirmaciji i promovisanju kulturnog identiteta Roma u Srbiji i na međunarodnom nivou. Nakon  akademije održan je Rominfest, veče romske muzike u izvođenju Narodnog orkestra Nenada Milanovića Pegija.

Svečanosti su prisustvovali ministri u Vladi Republike Srbije, Darija Kisić, ,ministarka za brigu o porodici i demografiju,Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i Slavica Đukić Dejanović, ministarka prosvete,  kao i  gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave