PRIMER SARADNJE DVE PRIJATELJSKE ZEMLJE: Školi u Belom Blatu novi prozori, zahvaljujući donaciji Vlade Bugarske (FOTO)

B. G.

18. 03. 2024. u 17:26

OSNOVNA škola "Bratstvo - Jedinstvo" u mestu Belo Blato kod Zrenjanina, zahvaljujući donaciji Ambasade Bugarske u Srbiji, dobiće nove prozore na školskoj zgradi.

ПРИМЕР САРАДЊЕ ДВЕ ПРИЈАТЕЉСКЕ ЗЕМЉЕ: Школи у Белом Блату нови прозори, захваљујући донацији Владе Бугарске (ФОТО)

Foto:Grad Zrenjanin

Ugovor o donaciji potpisali su u Belom Blatu ambasador Bugarske Petko Dojkov i direktorka škole Nada Ludoški, u prisustvu gradonačelnika Zrenjanina Sima Salapure, koji je uz Miroslava Markuša, predsednika Saveta mesne zajednice, bio domaćin  predstavnicima Ambasade Bugarske.

- Projekat "Zvanična pomoć Vlade Bugarske", u okviru istoimenog programa vlade, podrazumeva renoviranje škole u Belom Blatu, mesta u kojem nisam prvi put - naglasio je Petko Dojkov, ambasador Bugarske.

Dojkov je napomenuo da je sa gradonačelnikom Zrenjanina, koji je 2025. godine Nacionalna prestonica kulture, razgovarao o mogućnostima prezentovanja nekih kulturnih sadržaja dve zemlje, kao i o saradnji Zrenjanina i grada Bela Slatina u Bugarskoj, koji su potpisnici sporazuma o bratimljenju.

- Ova donacija je sjajan primer dobre saradnje dve prijateljske zemlje, ali i nastavak aktivnosti na poboljšanju energetske efikasnosti u školskim objektima, u protekle dve godine uložili smo rekordna sredstva, imajući u vidu činjenicu da je najmlađa osnovna škola na teritoriji grada Zrenjanina,  izgrađena 1980. godine - istakao je gradonačelnik Zrenjanina, Simo Salapura.

NASTAVA NA TRI JEZIKA

Osnovna škola u Belom Blatu, koju pohađa 109 učenika, zajedno sa pripremnom predškolskom i vrtićkom grupom, specifična je po tome što se nastava odvija na tri jezika srpskom, slovačkom i mađarskom, a obzirom da u selu žive i pripadnici bugarske nacionalne zajednice, moguće je u školi učiti i bugarski jezik.

Inicijativu za učešće na konkursu ambasade Bugarske, pokrenuli su Mesna zajednica Belo Blato i škola "Bratstvo - Jedinstvo", a nakon dobijanja donacije, novi susret sa ambasadorom susedne zemlje, zakazan je na završetku projekta.

Inače, ambasador Dojkov, sa svojim saradnicima, obišao je obližnji rezervat prirode Carska bara, oduševio se mogućnostima za razvoj turističkih potencijala.

BONUS VIDEO - DR NOVOSTI: Kako biti emocionalno inteligentniji?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!