MAŠKARE TERALE ZIMU, ŠIRILE RUKE PROLEĆU: Pokladni maskenbal 15. put okupio stotine Svilajnčana

Z. GLIGORIJEVIĆ

19. 03. 2024. u 07:15

TRG Stevana Sinđelića u Svilajncu bio je premali da bi primio sve maškare, koje su proteklog vikenda došle da bi oterale zimu, radovale se dolazećem proleću i prizivali rodnu godinu po 15. put.

МАШКАРЕ ТЕРАЛЕ ЗИМУ, ШИРИЛЕ РУКЕ ПРОЛЕЋУ: Покладни маскенбал 15. пут окупио стотине Свилајнчана

Foto:Z.Gligorijević

Svilajncom su defilovali građani svih uzrasta, maskirani u princeze, kraljeve, policajce, pecaroše, konobare, anđele, vile, čarobnjake i razne likove iz crtanih filmova i serija.

Najveći kostim, čiji je raspon krila bio tri metra, imala je Sanela Stevanović (22), koja je predstavljala anđela Mikela iz crtanog filma princeza Sirena. Kostim je radila oko tri nedelje. Iako je bio pun žica i lajsni koje se koriste za sakrivanje kabla, kaže da je bio iznenađujuće lagan, a i dobro ju je grejao.

- Svaki put draž mi je da napravim kostim, a ne da ga kupim. Dok sam ove godine tragala za idejom, rešila sam da se maskiram u anđela, jer mi otac često tako tepa. Trebalo mi je oko mesec dana da ga napravim. Svako pero je ručno seckano i pričvršćivano, anđeoski štap čine drška od četke, kanap za veš i fišek od kartona koji sam ukrasila čipkom, perima i zvončićima. Masku sam napravila od kartona, koji sam ukrasila raznim detaljima - kazala je Sofija Rakić.

Lepo vreme privuklo goste

MARINA Milutinović, organizatorka manifestacije, ocenila je da je ovaj maskenbal bio jedan od najbrojnijih u ovih 15 godina.

- Veoma sam zahvalna Svilajnčanima na ovolikom entuzijazmu i kreativnosti. Vreme nam se "nasmejalo" kao i svake godine, tako da su učesnici maskenbala mogli da uživaju u nastupu mažoretkinja, štulaša, koji žive na visokoj nozi i dečjem programu Ivane Peter - rekla je Milutinovićeva.

Među najmlađim maškarama bila je Maša Ilić, stara samo godinu i devet meseci, maskirana u pčelicu, sa mamom Marijom, koja je imala kostim gusarke.

- Maskirala sam se u Pipi Dugu Čarapu, jer mi se sviđa njena frizura i tačkice na nosu. Prvi put sam na maskenbalu i veoma mi se dopao, jer ima puno dece i lepih maski - rekla nam je Anđela Obrenović (6).

Atrakcija maskenbala nesumnjivo su bili Kinez Šalto Zo sa troipogodišnjim sinom Tomijem, koji je nosio kostim mede iz Kine. Šalto učestvuje u maskenbalu već 12 godina, jer mu se mnogo dopada atmosfera i zato što voli da tera zimu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!