NAJVEĆA DISKRIMINACIJA U - ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA: U Vojvodini ove godine 56 pozitivnih na virus HIV

J. L.

02. 12. 2022. u 20:36

OD 152 osobe u Srbiji kod kojih je ove godine dijagnostifikovan HIV, 56 je u Vojvodini, a jedna u Severnobačkom okrugu.

НАЈВЕЋА ДИСКРИМИНАЦИЈА У - ЗДРАВСТВЕНИМ УСТАНОВАМА: У Војводини ове године 56 позитивних на вирус ХИВ

foto:J.L.

Većinom se radi o uzrastu od 20 do 49 godina, najmlađa osoba ima 22 a najstarija 70 godina, a najčešći način transmisije je nezaštićen seksualni odnos.

-  Od početka testiranja HIV pozitivnih utvrđeno je 75 HIV pozitivni, od toga je 45 u trenutku otkrivanja bilo u AIDS-u, poslednjem stadijumu, a njih je 22 preminulo – kaže dr Nebojša Bohucki, epidemiolog Centra za prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Subotica, gde se dve decenije vrši savetovanje i testiranje.

Pod sloganom „Izjednačeno“, nizom aktivnosti u Subotici biće obeležen Svetski dan borbe protiv HIV-a.

- Od 1975. godine, kada se prati HIV u Srbiji, do 27. novembra ove godine, u Srbiji je registrovano ukupno 4.524 osobe  sa HIV infekcijom, od kojih je polovina obolela od AIDS-a a trećina je umrla od njega ili bolesti koje su povezane. I dalje se ljudi kasno i u malom broju javljaju na testiranje, iako se ono radi brzim testovima, bez uputa lekara, čak i bez imena i prezimena. Ukoliko se otkrije da je osoba pozitivna, ona odmah započinje terapiju - ističe Vladimir Antić, izvršni direktor Unije organizacija Srbije koje se bave zaštitom osoba koje žive sa HIV-om i AIDS-om  - Stigma i diskriminacija su prisutne, svega 7.7 odsto građana ne diskriminiše, a čak četvrtina ne bi kupila hranu od HIV pozitivne osobe. Najveća diskriminacija se javlja u zdravstvenim ustanovama, gde nikako ne bi trebala da bude. Iako se tačno zna koja su tri načina na koji se prenosi HIV.

Prevencija je veoma važna a sada je dostupan i lek „PrEP“, koji se može kupiti u apotekama ali još uvek nije na listi RFZO.Kao što kontraceptivne pilule štite od neželjene trudnoće, tako i „PrEP“ štiti od HIV infekcije, tako što se uzima pre izlaganja virusu. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NEMAMO MI TAMO ŠTA DA TRAŽIMO: Poznata pevačica pozvala na POVLAČENJE Srbije sa Evrovizije