(I) CEO DENVER U ŠOKU: NBA liga izrekla doživotnu suspenziju košarkašu

Novosti online

17. 04. 2024. u 19:03

Nikola Jokić i saigrači sigurno će naredne sate provesti pitajući se - kako li će najnovija odluka čelnika NBA uticati na njihovog klupskog kolegu, Majkla Portera Juniora, čiji je rođeni brat, takođe košarkaš, doživotno izbačen iz lige.

(И) ЦЕО ДЕНВЕР У ШОКУ: НБА лига изрекла доживотну суспензију кошаркашу

FOTO: Tanjug/AP

Takva pometnja svakako da nije trebala aktuelnom šampionu pred "reprizu" konferencijskog finala sa Los Anđeles Lejkersima (u nedelju kreću njihovi okršaji u prvom kolu plej-ofa), ali - upravo se danas desilo saopštenje najjače lige na svetu u kome se vide i detalji zbog kojih je Džontej Porter ("JP") doživotno suspendovan.

Taj član "košarkaške porodice" Porter, koji je nedavno imao ugovor sa Torontom, izbačen je iz NBA lige za sva vremena jer je "u istrazi utvrđeno da je odavao poverljive informacije osobama koje su se kladile, smanjivao svoje učinke u mečevima iz kladioničarskih razloga a i sam se kladio na utakmice lige u kojoj je učestvovao".

U saopštenju se ističe da je pred takmičarski meč za Reptorse, Džontej Porter otkrio jednom učesniku klađenja kako se zdravsten oseća, a drugi poznanik pomenutog košarkaša je tog dana uložio 80.000 dolara da će "JP" odigrati ispod očekivanja. Uplata je blokirana, a donela bi uplatiocu 1,1 miliona dolara.

Sam Porter je tog dana igrao svega tri minuta, tvrdeći da se loše oseća.

Od januara do marta 2024 on se kladio 13 puta na NBA utakmice, i to koristeći nalog svog saradnika u klađenju. Uplate su bile u iznosima od 15 do 22.000 dolara, a ukupno su iznosile 54.094 "zelene novčanice". Dobitak na ove uplate iznosio je 21.965 dolara. 

Nijedna od uplata nije bila na utakmice u kojima je "JP" igrao, ali se jeste kladio na jedan poraz Reptorsa. Taj tiket, na kome je bilo više utakmica, nije "prošao" (iako je sam Toronto izgubio, što i ne čudi - bio je tačno na polovini crne serije od 15 poraza).

 

Majkl Porter junior - statistika

Brat doživotno suspendovanog košarkaša, Majkl Porter junior, jedan je od najboljih igrača Denvera - u ovoj sezoni proseci su mu bili 16,7 poena, sedam skokova i 1,5 asistencija po meču.

Ono što je mnogo važnije od puke statistike (a šutirao je iz igre sa 48,4% uspešnosti, dok, kada se o trojkama radi, procenat u je pao sa 41,4% na 39,7%) jeste činjenica da je prvi put odigrao više od 62 utakmice u ligaškom delu sezone - povreda leđa je definitivno prošlost, pa je ovoga puta bio čak 81 put na parketu, od maksimalno mogućih 82.

Nikola Jokić - statistika

Ove sezone, do plej-ofa, Jokić je prosečno postizao 26,4 poena, a imao i 12,4 skoka i devet asistencija po NBA utakmici.

Kada opet igraju Nikola Jokić i Denver? Raspored utakmica:

Imajući u vidu da je Denver završio ligaški deo nadmetanja kao drugi u Zapadnoj konferenciji, za rivala je dobio Los Anđeles Lejkerse, koji su pobedom nad Nju Orleansom u plej-in turniru stekli pravo da budu sedmi na "zapadu", a time i rival Nagetsa na startu doigravanja.

Raspored mečeva Denvera i Lejkersa, po našem, srednjeevropskom vremenu:

1. utakmica - u Denveru, u nedelju 21. aprila, od 02.30 

2. utakmica - u Denveru, u utorak, 23. 4. od 4

3. utakmica - u Los Anđelesu, u petak, 26. 4. od 4

4. utakmica - u Los Anđelesu, u nedelju, 28. 4. od 02.30

Po potrebi, peti meč bi se igrao već u ponedeak, 29. aprila, u Denveru, šesti u "gradu anđela", a majstorica opet na terenu aktuelnih prvaka, Nagetsa.

Ako šampioni opravdaju očekivanja, u drugom kolu će igrati sa boljim iz duela Minesota - Feniks, a u finalu konferencije najverovatnije sa prvim nosiocem Oklahomom.

NBA liga, sezona 2023/2024 - termini, plej-of, Olimpijske igre...

Ligaški deo nadmetanja završen je u nedelju, 14. aprila 2024, kada su svi timovi odigrali po 82 utakmice. 

Plej-in turnir za timove od 7. do 10. mesta u obe konferencije na programu je od 16. do 19. aprila, a dan kasnije, 20. aprila, počinje zvanična faza plej-ofa, kada se u igru uključuje i Jokićev Denver.

Veliko finale je, kada se o prvom meču borbe za pehar radi, zakazano za 6. jun, a moguća majstorica igrala bi se 23. juna. Samo mesec dana kasnije, 26. jula, u Parizu počinju 33. Letnje olimpijske igre, koje traju do 11. avgusta.

A ako vam se košarka sviđa, NBA kao njen sastavni deo, kao i sve što u njoj rade Nikola Jokić i Denver, ali i ne samo oni već i svi ostali srpski i drugi asovi, pratite ih na sportskim stranicama portala "Novosti". 

Na sasvim ste dobrom mestu.

Bonus video:  Nikola Jokić - od dobroćudnog debeljuce, do najboljeg i najplaćenijeg košarkaša na svetu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)