MAJSTOR DA "KREIRA" PUTOVANJA: Maturant Aleksandar Milošević iz Paraćina prvak Srbije u osmišljavanju turističkih aranžmana

Зорана Рашић
Zorana Rašić

29. 03. 2024. u 07:45

MATURANT paraćinske Ekonomsko-trgovinske škole (ETŠ), na smeru turističko-hotelijerski tehničar, Aleksandar Milošević (18), postao je državni prvak Srbije na republičkom takmičenju u formiranju i prezentaciji turističkih aranžmana.

МАЈСТОР ДА КРЕИРА ПУТОВАЊА: Матурант Александар Милошевић  из Параћина првак Србије у осмишљавању туристичких аранжмана

Foto: Z: Rašić

Jubilarno 20. takmičenje, održano je u školi "Petro Kuzmjak" u Ruskom Krsturu, kod Kule, uz učešće dvanaest škola srodnog smera, a mladi Paraćinac je ubedljivo pobedio.

Zahvaljujući njemu i profesorki, mentorki Mariji Rakić, koja ga je za ovo nadmetanje pripremala od decembra, paraćinska ETŠ biće naredne godine domaćin ovog takmičenja.

- Očekivala sam dobar plasman ali ne baš da će biti prvi. Ipak, s obzirom na to da smo baš vežbali, a on je izuzetno vredan, priprema je dala rezultat. Takmičenje je bilo vrlo naporno. Deca su išla iz testa u test, ukupno ih je bilo tri. Aleksandar se odlično snašao, pokazao znanje i psihičku stabilnost. Za samu postavku zadatog putovanja su imali dva sata. Kako mi je rekao, razmišljao je 45 minuta pre nego što je krenuo u izradu - priča, za "Novosti" profesorka Marija Rakić.

Foto: Privatna arhiva

Aleksandar sa svojom profesorkom-mentorkom Marijom Rakić

Aleksandar je, iz tog dela takmičenja, kao i iz teorijskog, imao maksimalan broj poena, što mu je donelo pobedu. A, njemu je, kako nam je kazao, najzanimljiviji bio praktični deo u kom je sastavljao turistički aranžman za zadatu relaciju, dok mu je nešto teži bio test iz recepcijskog poslovanja.

- Zadatak nam je bila relacija Beograd - Subotica - Beograd, kao trodnevni aranžaman namenjen studentima turističkog menadžmenta. Zbog toga sam osmislio putovanje preko Deliblatske peščare, Vršca, Zrenjanina, Kikinde i Sente, uz obilazak lokaliteta i zanimljivosti u svakom mestu - otkriva nam Aleksandar.

U Ruskom Krsturu upoznao je, kaže sa zadovoljstvom, mnogo vršnjaka iz svih krajeva Srbije, a i samo mesto mu se veoma dopalo.

Ovaj skromni dečak takođe je ponosan i što je svojoj školi omogućio da naredne godine bude domaćin velikog državnog takmičenja.

Foto: Privatna arhiva

Proglašenje pobednika u Ruskom Krsturu

A kad se to bude dešavalo, on će već biti student engleskog jezika i književnosti u Nišu. To mu je plan da upiše kad maturira i sve čini da mu se ta važna životna želja ispuni.

Pravo u Budimpeštu ili Solun

U SRBIJI u različitim srednjim školama ima više od 1.500 učenika četvrtog razreda koji se školuju za turističko-hotelijerskog tehničara. Za njih je stručno takmičenje učenika četvrtih razreda u ovog disciplini, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, isključivo republičko - nema nižih nivoa. Za osvojeno prvo mesto u Ruskom Krsturu Aleksandar i njegova mentorka biće nagrađeni zajedničkim putovanjem u Budimpeštu ili Solun.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!