NUKLEARNO NAORUŽANJE SE RASPOREĐUJE U POLJSKOJ? Evropa na ivici rata, Stoltenberg praktično potvrdio prisustvo NATO saveznika u Ukrajini

EVROPA i svet su sve bliži opštem ratu. Sajt "Politiko" preneo je da se SAD spremaju da pošalju dodatne vojne savetnike u svoju ambasadu u Kijevu što je, kako se ističe, još jedna potvrda američkog angažmana u ovoj zemlji. Dodaje se da ovo osoblje neće imati ulogu u borbama, već da će savetovati ukrajinsku vladu i vojsku, prema rečima portparola Pentagona general-majora Peta Rajdera.

НУКЛЕАРНО НАОРУЖАЊЕ СЕ РАСПОРЕЂУЈЕ У ПОЉСКОЈ? Европа на ивици рата, Столтенберг практично потврдио присуство НАТО савезника у Украјини

Foto: Profimedia

Komentarišući ove informacije, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je izjavio da i dalje nema plana o raspoređivanju NATO-a u Ukrajini, ali da saveznici "imaju pravo da pomognu" ovoj zemlji i da to od NATO-a "ne čini deo konflikta".

O prisustvu određenog broja instruktura sa Zapada u Ukrajini počelo je otvorenije da se govori posle poruke francuskog predsednika Emanuela Makrona da nije isključeno da saveznici jednoga dana u ovu zemlju pošalju i svoje trupe.

Stoltenberg je nedavno takođe saopštio da je postignut sporazum da se u Ukrajini pošalje više sistema protivvazdušne odbrane, među kojima i raketni sistem "patriot".  

- NATO je verifikovao postojeće kapacitete u okviru Alijanse i postoje sistemi koji mogu biti dostupni Ukrajini – izjavio je šef Alijanse posle sastanka sa ministrima odbrane članica NATO-a na kome je video-konferencijom prisustvovao i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

Istovremeno, poljski predsednik Andžej Duda je izjavio da je njegova zemlja spremna da rasporedi nuklearno naoružanje NATO-a, ukoliko Alijansa tako bude odlučila. Kao objašnjenje za ovakav stav, Duda je istakao da Rusija sve više militarizuje svoju enklavu u Kalinjingradu i da prebacuje nuklearno naoružanje u Belorusiju, a da su te dve teritorije poljski susedi.

Nije trebalo dugo čekati na odgovor iz Moskve. Iz Kremlja su poručili da će preduzeti mere kojima će obezbediti sopstvenu sigurnost, ukoliko u Poljskoj bude razmešteno nuklearno naoružanje.

- Vojska će, naravno, analizirati situaciju i, u svakom slučaju, preduzeti sve potrebne uzvratne mere da se garantuje naša bezbednost – prenose na zapadu reči portparola ruskog predsedništva Dmitrija Peskova.

Mađarski premijer Viktor Orban je izjavio da u Evropi vlada ratno raspoloženje, da se priprema za rat i da politikom EU dominira ratna logika, uz upozorenje da se Brisel igra vatrom i da bi vrtlog rata mogao da odvuče Evropu u propast.

Orban je otkrio da u EU postoji većina koja se zalaže za rat i da se Zapad nalazi na korak od toga da pošalje trupe u Ukrajinu.

- Mi Mađari znamo šta je to rat. Bili smo deo toga dovoljno puta. Ubeđen sam da moramo da se klonimo ovog rata. To nije naš rat. Ne želimo rat i ne želimo da Mađarska ponovo postane igračka velikih sila. Zato moramo da se zalažemo za mir – uputio je jaku poruku mađarski premijer.

Viktor Orban je istakao da su evropski lideri praktično već ušli u rat slanjem vojne i finansijske pomoći Ukrajini i uvođenjem sankcija Rusiji, ukazujući da slanje oružja i novca ne popravlja stanje u Ukrajini, već ga pogoršava.

SLOVAČKA UZ MAĐARSKU

Na Zapadu smatraju da Slovačka, sa izabranim predsednikom Peterom Pelegrinijem, preti da postane "nova Mađarska". Pelegrini se zalaže za pregovore s Rusijom i ističe da ne neće biti "ratni predsednik".

BONUS VIDEO: RUSKI LOVAC - Pogledajte snimak borbenog zadatka lovca Su-34

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)