DRŽAVLJANSTVO HEROJU: Gest australijskih vlasti francuskom spasiocu u napadu u Sidneju

Heroju Damjanu Gerou, francuskom državljaninu koji je sprečio napadača u tržnom centru u Sidneju da napravi veći pokolj, australijski premijer Entoni Albaniz je ponudio državljanstvo ove zemlje. Gero u Australiji boravi s radnom vizom koja mu uskoro ističe.

ДРЖАВЉАНСТВО ХЕРОЈУ: Гест аустралијских власти француском спасиоцу у нападу у Сиднеју

Foto: printskrin

Hrabrog mladića Australijanci su već nazvali "čovek sa stubićem". On je u subotu sa svojim prijateljem Silasom Desproom krenuo u akciju zaustavljanja pomahnitalog napadača.

- Ljudi su bili u panici i bežali su ka izlazu. Odjednom smo videli napadača kako kreće ka nama. Nastavili smo da trčimo, a onda smo pronašli stub koji smo poneli sa sobom i vratili se. Pokušali smo da uhvatimo agresora, ali je pobegao pokretnim stepenicama. Hteli smo da ga gađamo, ali bez uspeha. Onda je on odlučio da krene stepenicama ka nama – preneo je Gero.

Na snimku se vidi kako hrabro na distanci drži napadača s nožem. U tome mu je, kaže, pomagao i njegov prijatelj.

- Nisam se uplašio. Proradio je adrenalin. Kada vidite da vas neko napada, ne razmišljate mnogo. Pogled mu je bio prazan. Kao da nije bio prisutan – opisao je agresora. 

Pre nego što ga je policija neutralisala, napadač je ubio šestoro ljudi. Svi se slažu u tome da je tragični bilans napada u Sidneju, da nije bilo hrabrih Francuza, mogao da bude znatno teži. Pokrenuta je odmah peticija da se Gerou omogući ostanak u Australiji, a onda mu je premijer ponudio državljanstvo.

- Dobrodošao je. Može da ostane ovde koliko god hoće. Rado ćemo ga primiti među australijske državljane, iako će to biti gubitak za Francusku – poručio je Albaniz.

Oglasio se i francuski predsednik.

- Izražavam saučešće Australijancima koje je pogodio napad u tržnom centru u Sidneju. Dvoje naših sunarodnika su se poneli kao pravi heroji. Veliki ponos i priznanje – napisao je Emanuel Makron.

TERORISTIČKI VERSKI ČIN

Policija u Australiji saopštila je da je napad koji je kasnije usledio, u ponedeljak, takođe u Sidneju, izvršio šesnaestogodišnji mladić koji je uhapšen i da je ovaj akt okrakterisan kao verski motivisan teroristički čin. Tom prilikom povređeno je četvoro ljudi, među kojima su bili sveštenik i vernici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)