GLAD PRETI SUDANU: Humanitarna konferencija u Parizu

Konferencija koju danas organizuje Francuska, u Parizu, na godišnjicu početka građanskog rata u Sudanu ima za cilj da se pronađu načini da se uspostavi primirje, kao i da se obezbedi neophodna humanitarna pomoć.

ГЛАД ПРЕТИ СУДАНУ: Хуманитарна конференција у Паризу

Foto: Tanjug

Francuski predsednik Emanuel Makron ocenio je ovaj skup izuzetno važnim.

- U Sudanu se poslednjih godinu dana odvija strašan rat sa desetinom miliona raseljenih ljudi, s ženama i decom među kojim vlada glad. Radićemo na olimpijskom primirju. Pokušaću u tom cilju da angažujem mnoge naše partnere. Za nekoliko nedelja u Pariz dolazi kineski predsednik i zatražiću od njega da mi u tome pomogne – poručio je Makron uoči popodnevnog skupa.  

Pariski sastanak se održava u saradnji s Nemačkom i EU, u situaciji kada je, do sada, stigao odgovor na samo pet odsto humanitarnih potreba u Sudanu.

Situacija s glađu koja preti je alarmantna, u sukobu između vladinih Oružanih sudanskih snaga (FAS) kojima komanduje general Abdel Fatah al Burhan i paravojnih Brzih sudanskih snaga (FSR) na čijem čelu je genral Mohamed Hamdan  Dagalo poznat po nadimku Hemeti.

Sukobljene strane ometaju dostavljanje namirnica i vode. Ljudi svakodnevno ginu u sukobima, a stradalo je i čak pedesetak humantarnih radnika.

Ministarski skup u Parizu okuplja, uz domaćina Francusku i koorganizatore Nemačku i EU, i predstavnike UAR, Saudijske Arabije, SAD, Norveške, Velike Britanije, Afričke Unije, Arapske lige, UN…

Sukob prolazi gotovo neprimećeno u senci ratova u Ukrajini i Gazi, dok je sudanski region izuzetno bitan, jer se tu, na izvoru, vodi i borba protiv radikalnog islama čiji teror preti čitavom svetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)