TUSK: Predsednik nije iskoristio priliku da stane na stranu žena

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

30. 03. 2024. u 00:35

PREMIJER Poljske Donald Tusk ocenio je da predsednik Andžej Duda nije iskoristio priliku da stane na stranu žena kada je danas vratio parlamentu na ponovno razmatranje amandman na zakon o dostupnosti kontracepcije.

ТУСК: Председник није искористио прилику да стане на страну жена

Foto: Tanjug/AP

-Predsednik nije iskoristio priliku da stane na stranu žena. Mi sprovodimo plan B, napisao je Tusk na platformi X.

Ministarka zdravlja Izabela Leščina ranije je govorila o "planu B" u slučaju predsedničkog veta po ovom pitanju.

Ona je najavila da će se u slučaju veta na predlog zakona sprovoditi odgovarajući propisi koji se odnose na farmaceute.

-Tableta će biti dostupna od 1. maja, izjavila je Leščina.

U saopštenju se navodi da predsednik Duda, "slušajući glas poljskih roditelja", nije mogao da prihvati zakonska rešenja koja deci mlađoj od 18 godina omogućavaju pristup lekovima za kontracepciju bez lekarskog nadzora, zaobilazeći ulogu i odgovornost roditelja, prenosi agencija PAP.

Predsednik Poljske je istakao da je otvoren za rešenja predviđena ovim zakonskim aktom koja se odnose na punoletne žene.

Izmena Zakona o lekovima predviđa dostupnost bez recepta jednog od hormonskih kontraceptivnih sredstava, generičkog naziva ulipristalacetat, za osobe starije od 15 godina.

Od jula 2017. godine tzv. "pilule za jutro posle" u Poljskoj su dostupne samo uz lekarski recept.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - ZAJEDNIČKA VEŽBA: Kina, Rusija i Iran sa zajedničkom budućnošću

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024