AMERIČKI ADMIRAL OPTUŽUJE KINU: Postaju agresivniji, hrabriji i sve opasniji (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

28. 04. 2024. u 21:33

KOMANDANT američkih snaga u Indo-Pacifiku optužio je Kinu da sprovodi strategiju "kuvanja žabe", podižući tenzije u regionu svojim, kako je naveo, sve opasnijim vojnim aktivnostima.

АМЕРИЧКИ АДМИРАЛ ОПТУЖУЈЕ КИНУ: Постају агресивнији, храбрији и све опаснији (ВИДЕО)

Foto: Pang Xinglei/Xinhua via AP

Admiral Džon "Lung" Akvilino rekao je da je tokom njegove tri godine na mestu komandanta američkih snaga na Indo-Pacifiku, Kina povećala svoj tempo vojnog razvoja i uskladila svoje rastuće sposobnosti sa destabilizujućim ponašanjem.

-Postaju agresivniji, postaju hrabriji i sve opasniji, rekao je Akvilino za "Fajnenšel tajms".

Foto: Iks

Prema njegovim rečima, Kina pojačava svoje "agresivno" ponašanje kroz strategiju "kuvanja žabe", odnosno postepenog podizanja temperature kako bi krajnja opasnost ostala nevidljiva do samog kraja, kada je već prekasno.

-Potrebno je stalno ukazivati na loše ponašanje Kine koje je izvan pravnih međunarodnih normi. I tu priču moraju da pričaju sve zemlje u regionu, predložio je Akvilino rešenje za ovu kinesku "strategiju".

Kaže i da su se poslednjih godina pojačale aktivnosti kineske vojske u Tajvanskom moreuzu.

-Na delu je kampanja pritiska koja se povećava i ne usporava, rekao je Akvilino koji sada predaje dužnost drugom komandantu. "Postaje samo agresivnija", dodao je.

Akvilino je rekao da je zabrinut zbog drugih pretnji, uključujući Severnu Koreju, i dodao da su saradnja Pjongjanga i Moskve, i produbljivanje veza između Kine i Rusije, "neverovatno zabrinjavajući".

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

8, 11 ili 12 dana avionom na AFRIČKOM MEDITERANU već od 380 €. Otkrijte!