BLINKEN USKORO NA BLISKOM ISTOKU: "Glavni cilj putovanja postizanje sporazuma o prekidu vatre između Izraela i Hamasa"

Tanjug

19. 03. 2024. u 09:39

DRŽAVNI sekretar SAD Entoni Blinken danas je saopštio da je glavni cilj njegovih predstojećih putovanja na Bliski istok postizanje sporazuma o prekidu vatre između Izraela i Hamasa i obezbeđivanje oslobađanja talaca.

БЛИНКЕН УСКОРО НА БЛИСКОМ ИСТОКУ: Главни циљ путовања постизање споразума о прекиду ватре између Израела и Хамаса

Foto: AP

- Ta poseta će podrazumevati razgovar o konstruisanju trajnog regionalnog mira - rekao je on na konferenciji za novinare tokom posete Manili.

Blinken će ove nedelje posetiti Saudijsku Arabiju i Egipat i sastati se sa najvišim zvaničnicima obe zemlje, saopštio je Stejt department.

Pružanje veće humanitarne pomoći u Gazi, kao i planovi o posleratnom periodu u palestinskoj enklavi biće među temama o kojima će Blinken razgovarati sa saudijskim i egipatskim zvaničnicima, prenosi Rojters.

Ministar spoljnih poslova Filipina Enrike Manalo na zajedničkoj pres-konferenciji s Blinkenom izjavio je da je trenutni izazov njegove zemlje kako da održi i dodatno poboljša odnose Manile i Vašingtona.

Takođe je zahvalio Vašingtonu na podršci Filipinima u vezi sa nedavnim incidentima u Južnom kineskom moru.

Poslednjih meseci, Kina i Filipini razmenili su oštre kritike i protestne note zbog postupaka u Južnom kineskom moru, što je strateški plovni put, kroz koji prolazi globalna trgovina vredna trilione dolara svake godine.

Manalo je istakao da je njegova zemlja posvećena rešavanju sporova u skladu sa redom zasnovanim na pravilima.

- Delimo zabrinutost u vezi sa postupcima Kine, koji ugrožavaju našu zajedničku viziju slobodnog i otvorenog Indo-Pacifika. Vodni putevi su kritični za interese u regionu, SAD i svetu - ocenio je Blinken.

BONUS VIDEO: DR NOVOSTI: Kako biti emocionalno inteligentniji?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!