ŠARENA NAUKA: Veštačka inteligencija zamenila i kućne ljubimce

A. V. V.

04. 09. 2023. u 12:02

VEŠTAČKA inteligencija (AI) bi uskoro mogla da zameni i kućne ljubimce. Na tržište su nedavno stigli roboti u obliku životinja koje pokreće AI, a jedan od njih je Go1, prvi svetski inteligentni četvoronožni robot "pratilac" koji je razvila kineska kompanija Unitree Robotics. Ovaj robotski pomoćnik hoda na sve četiri, slično kao pas, i može da prati brzinu svog vlasnika, čak i ako se on kreće na biciklu ili skejtbordu.

ШАРЕНА НАУКА: Вештачка интелигенција заменила и кућне љубимце

Printskrin

Pokreti u hodanju Go1 uključuju kontrolu stabilnosti, generisanje hoda, kontrolu pokreta, navigaciju i izbegavanje prepreka, kao i učenje i prilagođavanje putem veštačke inteligencije, precizira kineska kompanija. Ovaj robot-ljubimac ima supersenzitivni sistem koji uključuje nekoliko binokularnih senzora ribljeg oka i sposobnosti ljudskog prepoznavanja. Ovo mu omogućava da prati bočni periferni vid svog vlasnika.

Dok robotski kućni ljubimci nude kontinuirano druženje, nisko održavanje, eliminaciju izloženosti alergijama, pa čak i podršku mentalnom zdravlju, AI "druženje" takođe može biti ograničavajuće, objašnjavaju stručnjaci za "Foks njuz".

- Kućni ljubimci veštačke inteligencije ne mogu da repliciraju složeno i bogato iskustvo brige o pravoj životinji. Za razliku od pravih kućnih ljubimaca roboti napravljeni uz pomoć veštačke inteligencije ne podstiču vlasnike da se bave fizičkom aktivnošću, poput šetnje ili igranja - navode stručnjaci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ TAJNO U URGENTNOM CENTRU: Ovo su rezultati pregleda posle udarca flašom u glavu!