UDAR NA EVROPU SA TRI STRANE: Francuski predsednik Makron definisao glavne rizike s kojima se danas suočava Stari kontinent

Francuski predsednik Emanuel Makron, koji je na sebe preuzeo ulogu evropskog lidera, definisao je tri glavna rizika koji u ovom trenutku prete Starom kontinentu.

УДАР НА ЕВРОПУ СА ТРИ СТРАНЕ: Француски председник Макрон дефинисао главне ризике с којима се данас суочава Стари континент

Foto: Goran Čvorović

- Najpre smo u opasnosti vojno i geopolitički, a zatim i na ekonomskom i tehnološkom planu – poručio je Makron i kao treći razlog za veliku zabrinutost naveo unutašnju podeljenost, zbog čega je najviše optužio društvene mreže.

Kada je reč o prvoj opasnosti, francuski šef države je naveo tri razloga.

- Imamo povratak rata na evropski kontinent, rusku agresiju protiv Ukrajine. Zatim, ovaj rat vodi sila koja ima nuklearno naoružanje, Rusija, i koja uz to ima kapacitete projektila koji mogu da dosegnu našu teritoriju – naglasio je stanar Jeliseja.

Kao treći razlog u okviru vojnog i geopolitičkog rizika, Makron je naveo porast naoružanja u svetu. Kao primere naveo je Kinu, SAD, ali takođe i Rusiju, kao i Iran koji, kako je rekao, pokušava da dođe do nuklearnog oružja.

- Kada objektivno sagledamo stvari, mi Evropljani nemamo čime danas da se dovoljno zaštitimo i da budemo kredibilni – kazao je francuski šef države.

Kao drugi razlog zbog koga je Stari kontinent u opasnosti, Emanuel Makron je naveo ekonomski i tehnološki zaostatak za najrazvijenim delovima sveta:

- Potoji rizik od opadanja modela koji je funkcionisao decenjama i koji nam je omogućavao da finansiramo najizdašniji socijalni model u svetu, onaj koji imaju Evropljani, a francuski je među njima bez sumnje među najizdašnijima.

Makron kao primer navodi da je proizvedena dodata vrednost u EU u poslednjih 30 godina bila dva puta manja nego u SAD, a kao razloge za to naveo previše pravila, premalo  investiranja i pre svega nedovoljan zajednički buxet.

- Postoji rizik od ekonomskog pada koji će stvoriti nove zavisnosti i koji nam neće omogućiti da dalje finansiramo naš model. Zato sam predložio da investiramo mnogo više, da ubrzamo industriju bez ugljen dioksida, da ojačamo našu poljoprivredu – kazao je.

Treći razlog za zabrinutost su cepanja u društvu. Kao uzroke za to Makron je naveo ponekad problem obrazovanja, ali i nedostatak pristojnosti na društvenim mrežama.

- To za najotvoreniji kontinent, onaj koji je izmislio liberalnu demokratiju i prosvetiteljstvo, predstavlja određenu vrstu ranjivosti. Moramo da uspemo da stvorimo nova pravila – zaključio je Makron.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POMRAČENJE UMA RUSKOG TENISERA: Rolan Garos ovakvo divljanje ne pamti (FOTO/VIDEO)