ŽELE OBNOVITI SUSPENDOVANI "SPORAZUM O ŽITU": Turski ministar spoljnih poslova razgovarao sa Blinkenom

Tanjug

05. 08. 2023. u 19:55

TURSKI ministar spoljnih poslova Hakan Fidan razgovarao je danas sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom o obnavljanju suspendovanog "sporazuma o žitu", proširenju NATO-a i regionalnim bezbednosnim pitanjima.

ЖЕЛЕ ОБНОВИТИ СУСПЕНДОВАНИ СПОРАЗУМ О ЖИТУ: Турски министар спољних послова разговарао са Блинкеном

Foto: Shutterstock/Ilustracija

- Tokom telefonskog razgovora, koji je vođen na zahtev Blinkena, ministar Fidan je razgovarao o događajima na Zakavkazju i procesu normalizacije odnosa između Azerbejdžana i Jermenije, obnavljanju Crnomorske inicijative, bezbednosti Crnog mora i proširenju NATO-a - saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova, prenosi Ria novosti.

Sporazum o žitu je prekinut 18. jula, a Ruska Federacija je obavestila Tursku, Ukrajinu i UN o svom prigovoru na njegovo produženje.

Ruski predsednik Vladimir Putin ranije je istakao da uslovi sporazuma sa Rusijom nisu ispoštovani, uprkos naporima UN, jer zapadne zemlje nisu ispunile svoja obećanja.

Putin je više puta upozoravao da je Zapad najveći deo ukrajinskog žita izvezao u svoje države, a glavni cilj posla – snabdevanje siromašnim zemljama, uključujući i afričke, nikada nije ostvaren.

BONUS VIDEO: RASTU TENZIJE SA KINOM: Stanovnici Tajpeja učestvuju u vežbi protivvazdušne odbrane

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana