IZMENJEN TEKST REZOLUCIJE O PRIJEMU PALESTINE U PUNOPRAVNO ČLANSTVO UN: Bez presedana za Kosovo i Tajvan

M. St.

11. 05. 2024. u 07:00

IZMENOM teksta rezolucije o prijemu Palestine u punopravno članstvo Ujedinjenih nacija, koje je juče bilo na dnevnom redu, izbegnuta je začkoljica da ova odluka posluži kao presedan za buduće slučajeve poput tzv. Kosova i Tajvana.

ИЗМЕЊЕН ТЕКСТ РЕЗОЛУЦИЈЕ О ПРИЈЕМУ ПАЛЕСТИНЕ У ПУНОПРАВНО ЧЛАНСТВО УН:   Без преседана за Косово и Тајван

Tanjug

Dopune koje podrazumevaju da se o prijemu odluči na "izuzetnoj osnovi", sačinjene su posle izražene zabrinutosti nekoliko diplomata na Ist Riveru da bi to glasanje moglo da predstavlja postavljanje presedana. Nekadašnji šef diplomatije Vladislav Jovanović ukazuje na to da deo teritorije Srbije - Kosovo i Metohija ne može da se poredi sa palestinskim slučajem, napominjujući da je SB u zakašnjenju više od 60 godina da se ostvari palestinska država.

- Ovim je izbegnuto da ubrzano priznavanje posluži za neke buduće slučajeve - objašnjava Jovanović za "Novosti". - Ipak, razlika između KiM i Palestine je ta što je Palestina stvorena odlukom UN pre 60 godina i to što je ona osnovana na legalnim osnovama, ali zbog opstrukcije drugih, do njenog priznavanja u UN nije došlo. U slučaju Kosova, njegovo otcepljenje je stvoreno bespravnom upotrebom fizičke sile NATO koje je uveliko doprinelo da se deo teritorije Srbije proglasi nezavisnom državom. Srbija je matična država i do sada se nikada nije dogodilo da se bez saglasnosti matične države neko primi u članstvo. To je primer i sa odvajanjem Bangladeša od Pakistana, koji dugo nije mogao da bude primljen zbog otpora matične države.

Kada je reč o apliciranju za članstvo Prištine u drugim međunarodnim organizacijama, poput Saveta Evrope, koje je sledeće na dnevnom redu, ali i u Unesku i Interpolu, Jovanović napominje da je cilj arhitekata nezavisnosti Kosova da ukoliko nije moguć ulazak na glavna vrata, da se to prvo učini na sporednim:

- Ukoliko bi uspeli da tu nakaznu tvorevinu uvuku u nekoliko takvih organizacija, onda bi potom, mogli da mašu sa tim da je prijem u UN jedna puka formalnost.

Zapadni Balkan istaknut u UN

SPECIJALNI izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarao je juče u Njujorku sa generalnim sekretarom UN Antonijom Guteresom i predsednikom 78. zasedanja Generalne skupštine UN Denisom Fransisom o situaciji na Zapadnom Balkanu i predstojećem radu Generalne skupštine UN. Lajčak je naveo da je razgovor sa Fransisom bio koristan i u pravom trenutku, kada je Zapadni Balkan istaknutiji nego ranije na dnevnom redu Generalne skupštine UN.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)