LEKARI OTKRIVAJU: Da li je bol rasta precenjen?

Bojana Jovanović

17. 04. 2024. u 07:30

IZRAZ „bolovi rasta“ često se koristi za opisivanje bolnih udova kod dece.

ЛЕКАРИ ОТКРИВАЈУ: Да ли је бол раста прецењен?

Foto Shutterstock

Reč je o najčešćem uzroku bola u kostima ili mišićima kod adolescenata. Neke studije procenjuju da on pogađa više od jedne trećine dece. Ipak, ne postoji jasna definicija šta su bolovi rasta ili šta ih uzrokuje. Čak se ne može pouzdano reći ni da su oni uopšte povezani sa rastom. Prema nedavno sprovedenoj analizi istraživanja o bolovima rasta velika Tako se i, kada je reč o nedavno sprovedenoj analizi bolova rasta, u većina lekarskih izveštaja (čak 93 procenta) ne pominje da su simptomi bola u kostima ili mišićima povezani sa rastom.

- Deci se govori da imaju bolove u rastu, ali mi smo otkrili da to nije tačno - istakla je dr Meri O’Kif sa Instituta za mišićno-skeletno zdravlje Univerziteta u Sidneju.

Većini dece sa dijagnozom bolova rasta rečeno je da će bol popuštati sa godinama i da mogu po potrebi da uzimaju analgetike prilagođene njihovom uzrastu, da bi ublažili tegobe.

Kako dijagnoza mora biti zasnovana na čvrstim dokazima, a O’Kifova je pomislila da ova baš i nema mnogo smisla ili, još gore, da bi potencijalno mogla da navede doktore da previde druga stanja koja zahtevaju dalja istraživanja. Stoga je sa kolegama „pročešljala“ medicinska istraživanja i identifikovala 147 studija u kojima se pominje bol rasta kod adolescenata. Zatim je upoređeno kako svaka od njih definiše ovo stanje i to na osnovu karakteristika bola: vrste, početka, mesta i doba javljanja, trajanja, težine, veze sa aktivnostima koje se obavljaju i sistematskim pregledima.

Pronađeno je više kontradiktornosti. Na primer, 14 procenata ispitanika je tvrdilo da su bolovi u rastu uporni, dok je pet odsto izričito reklo da nisu. Samo sedam studija pominje da ovo stanje može biti posledica rasta, jedna da se bol javlja uglavnom na kraju „naleta“ rasta, kada se on usporava, a u dvema se izričito tvrdi da ovi bolovi nemaju nikakve veze sa rastom.

Što se tiče mesta na kojem se bol javlja, u 50 odsto studija je zaključeno da on prvenstveno pogađa noge, slede: ruke, leđa, prepone ili ramena.

- Sve navedene kontradiktornosti čine ovu dijagnozu u osnovi besmislenom – zaključila je dr O’Kif.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave