KONGRES MIKROBILOGA SRBIJE: Osvetliti ulogu mikroorganizama u prirodi

Lj.B.

05. 04. 2024. u 12:30

Kongres mikrobiologa Srbije MIKROMED REGIO 5 koji se održava u Beogradu i traje do 6. aprila ima za cilj da predstavi najnovija dostignuća u mikrobiologiji koja doprinose boljem razumevanju uloge mikroorganizama u prirodi.

КОНГРЕС МИКРОБИЛОГА СРБИЈЕ: Осветлити улогу микроорганизама у природи

arhiva

Takođe, ima za cilj i da okupi mikrobiologe iz Srbije i regiona, kako bi ih povezao sa najboljim stručnjacima iz cele Evrope, uključujući mikrobiologe iz različitih disciplina: bioinformatičare, genetičare, molekularne biologe, biohemičare, epidemiologe, pedijatre, lekare infektologe i sve ostale naučnike sa zajedničkim interesovanjem za najnovija saznanja u okviru mikrobiologije.

Ovaj regionalni skup pruža platformu istraživačima, stručnjacima iz industrije i praktičarima, kao i lekarima, da se sretnu i podele rezultate inovativnih istraživanja i najnovije momente razvoja u oblasti svih aktuelnih mikrobioloških problema i ponude rešenja za njihovo prevazilaženje od strane svetskih eksperata u ovoj oblasti.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović poručila je da je fokus Kongresa predstavljanje najnovijih saznanja do kojih se došlo istraživanjima u mikrobiologiji, koja su vršena kako bismo bolje razumeli svet u kom živimo, izazove sa kojima se kao čovečanstvo suočavamo, ali i da bismo kroz primenu nauke našli rešenja za ove izazove.

Ministarka je iskoristila priliku da prisutnima iz međunarodne akademske zajednice predstavi najveći infrastrukturni projekat u nauci u Republici Srbiji – BIO4 Kampus.

„Na površini od 30 hektara ćemo okupiti 9 instituta, 7 fakulteta, startap zajednicu Republike Srbije, kao i privatne kompanije kako bismo stvorili inovacije i širili znanje - pojasnila je ministarka. - Ovo nije najveći naučni projekat samo u Srbiji, već i u celom regionu. Vredan 450 miliona evra, on objedinjava sve – od fantastične arhitekture, najmodernije naučne opreme i laboratorija do ljudskog kapitala koji smo stekli zbog duge istorije bavljenja naukom u našoj državi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave