ZANAT VEĆ U ŠKOLI ZLATAN: U Temerinu stipendiraju učenike zainteresovane za deficitarna zanimanja

Zoran Rajić

26. 10. 2023. u 18:50

SREDNjA škola "Lukijan Mušicki" obrazuje kadrove koji su deficitarni ne samo u Temerinu, već i u čitavoj Srbiji, a podsticaj učenicima da se opredele za zapostavljena zanimanja - daje i lokalna samouprava.

ЗАНАТ ВЕЋ У ШКОЛИ ЗЛАТАН: У Темерину стипендирају ученике заинтересоване за дефицитарна занимања

foto SŠ Lukijan Mušicki

Tako je predsednik Opštine Mladen Zec potpisao ugovore o stipendiranju sa roditeljima 47 učenika, za šta će iz temerinske kase biti izdvojeno 2,35 miliona dinara.

- Opština ovim pomaže roditeljima u školovanju dece, a učenicima da po završetku obrazovanja lako dođu do posla - objasnio je Zec, dok direktorka pomenute obrazovne ustanove Tatjana Veljković precizira da se radi o budućim bravarima-zavarivačima, operaterima mašinske obrade rezanjem, te operaterima za izradu nameštaja i auto-mehaničarima.

Ponuda

NAZVANA po književniku i srpskom vladici, rođenom 1777. u Temerinu, pomenuta obrazovna ustanova jedina je srednja škola u ovoj opštini. U njenom sastavu je i gimnazija opšteg tipa, te četvorogodišnji smerovi za finansijskog tehničara, tehničara zaštite od požara i - od prošle godine - za elektrotehničara računara koji je, kaže direktorka, i najprivlačniji.

Reč je o odeljenjima sa po deset do 15 učenika, svi učenici upisani u prvi razred dobijaju novac od Opštine, a oni iz drugog i trećeg razreda imaju obavezu da taj podsticaj opravdaju primernim vladanjem i prosečnom ocenom od najmanje 3,5. Inače, sa izuzetkom auto-mehaničara, ostala tri profila - zahvaljujući saradnji sa deset kompanija - obuhvaćena su dualnim obrazovanjema, pa u prvom razredu sedmično imaju jedan, u drugom dva, a u trećem tri dana prakse. Pored stipendija koje lokalna samouprava dodeljuje već sedam godina - po 5.000 dinara tokom deset meseci - učenicima je plaćen i rad dok su na praksi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024