BUĐENJE NOVOG "ZMAJA": Posle sedamnaest godina ponovo izlazi čuveni književni časopis za decu

M. MIRKOVIĆ

08. 04. 2021. u 12:22

LEGENDARNI književni časopis za decu "Zmaj" postojao je punih pola veka, sve do 2003. godine da bi danas, sedamnaest godina kasnije, doživeo ponovno "buđenje" i započeo novi život.

БУЂЕЊЕ НОВОГ ЗМАЈА: После седамнаест година поново излази чувени књижевни часопис за децу

Foto Promo

Udruženju mladih književnika Srbije pripala je ta velika čast i ukazano poverenje da obnovi i nastavi dugogodišnju svetlu tradiciju jednog od najpoznatijih listova za najmlađe.

Tako, uz podršku Mile Alečković, ćerke jednog od osnivača časopisa - čuvene pesnikinje Mire Alečković, mladi tim Udruženja nastavlja rad slavnih naših poeta poput Desanke Maksimović, Dragana Lukića, Arsena Diklića, Aleksandra Vuča, Oskara Daviča i mnogih drugih, krećući u nove poduhvate stazom koju su ucrtala sve sama najblistavija pera.

Foto Promo

Udruženje mladih književnika Srbije nastavlja tamo gde je stao stari tim urednika "Zmaja" i nadovezuje se na poruku njegovog poslednjeg redakcijskog odbora koja glasi:

- "Zmaj" će, nadamo se, verujemo, sigurni smo, i opstati, i ostati. I pored svega. I uprkos svemu.

Širom Srbije i Srpske

ČASOPIS "Zmaj" se, po ceni od 150 dinara, distribuira u Republici Srpskoj, a štampano izdanje za čitaoce koji se ne pretplaćuju biće moguće kupiti na kioscima širom Srbije. U toku su pregovori sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja oko distribucije časopisa kakva je postojala nekada, kada se delio deci.

Foto Promo

Novo izdanje časopisa će se, kako najavljuju iz uredništva, dičiti savremenim dizajnom, i biće po svemu prilagođeno potrebama današnje čitalačke publike kako bi se književnost na pravi način približila novim generacijama dece i omladine - što i jeste bio prvobitni koncept časopisa. Pored dečje književnosti kao originalnog koncepta, novi "Zmaj" će uključivati i sadržaje namenjene odrasloj čitalačkoj publici.

- Našim najmlađim čitaocima smo takođe namenili školicu pravopisa, savete za čitanje i pomoć u razumevanju lektire, a odvojili smo i dve posebne strane za njihove pesmice, priče i crteže - navodi Mihajlo Žilović, glavni i odgovorni urednik.

- Srednjoškolcima su posvećene rubrike iz istorije i teorije književnosti, analize i tumačenja lektire, kao i saveti za pisanje eseja i pismenih radova. Naši odrasli čitaoci će moći da uživaju u originalnim prevodima sa grčkog, francuskog i turskog jezika, da prošire horizonte kroz debate i rasprave o književnosti ili da se jednostavno opuste uz anegdote iz života naših poznatih pisaca. Najzad, za ljubitelje dobre knjige smo probrali aktuelne, sveže i proverene naslove, za svačiji ukus pa čak i za one najprobirljivije, a očekuju vas i razgovori o književnosti sa našim poznatim piscima, pesnicima, glumcima i mnogim drugima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)