ODMALENA SAM ZNALA ŠTA HOĆU: Tijana Upčev o ulozi Varlite u seriji "Predstraža" na kanalu Saj-faj

Bojana JOVANOVIĆ

11. 04. 2021. u 10:38

PRED kamerama prvu ulogu ostvarila je na engleskom jeziku, 2016, u filmu američke rediteljke Tamar Halpern My Daughter Is Missing. Dogodine je ponovo "igrala" na engleskom, u srpsko-američkom krimiću Džonatana Ingliša, My Husband's Double Life, a primetili smo je i u ulozi socijalne radnice Dore u domaćem izvođenju serije "Urgentni centar".

ОДМАЛЕНА САМ ЗНАЛА ШТА ХОЋУ: Тијана Упчев о улози Варлите у серији Предстража на каналу Сај-фај

Foto: Aleksandar Letić/NBCU International/Electric Entertainment

Mlada Novosađanka Tijana Upčev (26) igra i u predstavama dečjeg pozorišta Pan teatar, a svakog utorka u 21.00, na kanalu Saj Faj, u američkoj akciono-fantastičnoj seriji "Predstraža" tumači ulogu Varlite, sluškinje kraljice Gvin (Imodžin Voterhaus). U raskošno kostimiranu rolu uskočila je prethodne, druge sezone, a u ovoj njen lik još više dobija na značaju, čemu može da zahvali kreatorima serije, Kajnanu Grifinu i Džejsonu Faleru, ali i koreditelju i lokalnom producentu, Džonatanu Inglišu.

Uz Džesiku Grin (u glavnoj ulozi Talon), Džejka Stormoena (kapetan Geret Spirs), Falistu (Džordžije Mej Futi) Upčeva deli ekran i sa našim glumcima, Predragom Bjelcem, Radivojem Bukvićem i Draganom Mićanovićem. I dok, kroz 13 epizoda treće sezone, snimane u Srbiji, pratimo razotkrivanja nepoznanica koje okružuju rasu "crne krvi", zanimalo nas je čime Tijana Upčev objašnjava to što je do sada igrala gotovo isključivo u stranim projektima.

- Veoma teško pitanje, mislim da u ovom poslu sve zavisi od poznanstava i od prilika koje vam se pružaju. Na sreću, meni su se prve prilike ukazale u stranim projektima. A zatim, tu je produkcijska kuća "Balkanik medija" (čiji je osnivač Džonatan Ingliš), koja je toliko toga uradila za Srbiju. Pre svega, doveli su mnoštvo stranih produkcija ovde. Značajna je moja saradnja sa Inglišom, koja je bila neverovatna od samog starta. Poverenje koje je on bio spreman da mi ukaže kao glumici kod mene je za svako poštovanje i neverovatnu dozu zahvalnosti. Nema tu konkretnog objašnjenja, negde je to sudbinski sklop, prosto je situacija išla u tom pravcu.

* Publika je u prošloj sezoni već upoznala jednu srpsku glumicu, Jelenu Gavrilović, u "Predstraži". S obzirom na to da je njen lik ubijen, da li ste se potrudili da dočarate strancima šta sve ima da ponudi srpsko glumište, na potpuno novi način?

- Apsolutno sam dala sve od sebe. Jelena je imala fenomenalnu ulogu, njen lik je bio toliko interesantan i zaista mislim da se veoma dobro pokazala stranoj produkciji. I publika je obožava - ima fanove širom sveta, što je najbitnije.

FASCINIRANA RADOM BEZ SUJETE

* Ko je na vas tokom snimanja, i zbog čega, ostavio najjači utisak?

- Najveće poverenje došlo je od producenta Džonatana i od sektora kostima, od Ivane Vasić Ingliš, jer ih ja zaista smatram svojim ljudima, imamo veoma topao i lep odnos. U početku, kada sam došla na set, najveću podršku sam osećala sa njihove strane, a sada ne mogu da izdvojim nikoga, svaki sektor je toliko bitan. Glumci su, takođe, svi divni ljudi, nema sujete, to je stvarno retko. Teško je u glumi ukloniti neku vrstu takmičenja, a toga ovde nema, što je za mene zaista fascinantno.

* Već ste igrali u prethodnoj sezoni. Kako biste približili svoj lik onima koji ga još nisu videli?

- Reč je o istoj ulozi, ja sam glavna kraljičina sluškinja koja je stalno uz nju. Došla sam u trenutku kada se priča "lomila" na kraljičinoj prethodnoj sluškinji, za koju se sumnjalo da je izdala. Moj lik se zove Varlita, ona je devojka sa sela koja je dobila priliku da bude uz kraljicu i definitivno je iskoristila tu šansu. Pokazala je da je vredna, lojalna, i zadržala je neku vrstu distance, nije se mešala gde joj nije mesto. U trećoj sezoni ona je u novim zapletima, a našla se i u situaciji da se malo odvoji od kraljice, pa da publika bolje vidi ko je zapravo ona. Moja Varlita je vrlo nežna osoba, ali je svesna svog statusa, dosledna je sebi. Imam i dramski veoma lepe, ali i zabavne scene sa različitim likovima, tako da me baš zanima šta publika kaže na to.

 

Foto: Aleksandar Letić/NBCU International/Electric Entertainment

* Šta je najlepše, a šta najteže u radu sa strancima?

- Svi smo mi ljudi koji isto funkcionišemo u bilo kom delu sveta. Sada smo u "Predstraži" već počeli da funkcionišemo kao porodica, kao jedan živi organizam koji se kreće, radi, živi. Potpuna smo podrška jedni drugima, srpski deo ekipe trudi se da "otvori" strancima Srbiju, da se osećaju kao kod kuće. Ne postoji ništa što je teško. Možda mi je bilo najteže da imam svakodnevnu komunikaciju na engleskom. Šalila sam se da nisam duhovita na engleskom, jer mi je trebalo vremena da se ponovo vratim u taj ritam redovnog razgovora na drugom jeziku.

* Šta se nadate da će vam ova uloga doneti na profesionalnom planu?

- Meni je ovo definitivno prilika i neka vrsta sazrevanja u glumi na jeziku koji vam nije maternji. Taj proces je za mene kao glumicu bio teži, ali postepeno sam se oslobađala straha i otvarala sebi neki nivo samouverenosti da radim na stranom jeziku.

* Koju poruku biste ispod nekog kamena ostavili sebi, a voleli biste da je pročitate za 10 godina? A želju?

- Kada sam baš bila klinka, sebi sam ostavila u amanet da ne smem da odustanem od onoga što želim. Odmalena sam bila neko ko je stvarno znao šta hoće. Bilo je tu i uspona i padova, i poteškoća raznoraznih vrsta, ali definitivno je poruka da sve dok znaš šta hoćeš ne smeš da odustaneš od toga. To je ono što bih poželela sebi i za naredni period, da nastavim da radim ovo što sada radim. I kada ustanem u tri ili četiri ujutru imam osmeh na licu, jer znam gde idem i znam šta radim.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!