RUSIJA TVRDI: Više od 3.100 stranih plaćenika bori se na strani Oružanih snaga Ukrajine

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

26. 04. 2024. u 21:33

U SUKOBU u Ukrajini na strani Oružanih snaga Ukrajine učestvuje više od 3.100 stranih plaćenika, a većina njih dolazi iz Sjedinjenih Država i Kanade, saopštio je Istražni komitet Ruske Federacije.

РУСИЈА ТВРДИ: Више од 3.100 страних плаћеника бори се на страни Оружаних снага Украјине

Foto MoD Francuske

Kako se navodi, na ukrajinskoj strani učestvuje 816 ljudi iz Sjedinjenih Država, 719 iz Kanade, 694 iz Velike Britanije i 712 iz Gruzije.

Istražni komitet je izdao nalog za hapšenje pet stranih vojnih lica, tačnije trojice Amerikanaca: Deve Kaleb Viktora, Elerbruka Mark Vilijama i Moldonada Majkl Pola, Engleza Ejresa Mark Džona i Francuza Kuesta Igo Žilijena.

Dodaje se da su u toku mere za lociranje gde se nalaze, kako bi se uhapsili.

Prethodno je bivši francuski obaveštajac za borbu protiv terorizma Nikola Sinkini izjavio da plaćenici u Oružanim snagama Ukrajine iz Francuske često objavljuju svoje fotografije na društvenim mrežama i da ih je u tom pogledu lakše identifikovati nego agente francuske vlade u toj zemlji.

Foto: Profimedia/Ilustracija

-Francuzi, koji su samoinicijativno otišli ​​da se bore u redovima Oružanih snaga Ukrajine, aktivno propagiraju svoje aktivnosti, ukazao je.

Kako je dodao, najmanje 75 francuskih plaćenika u Ukrajini je ubijeno, ranjeno ili vraćeno u Francusku od početka Specijalne vojne operacije.

Francusko Ministarstvo spoljnih poslova, uprkos objavljivanju informacija o Francuzima ubijenim u Ukrajini u francuskim medijima, negira prisustvo francuskih plaćenika u redovima Oružanih snaga Ukrajine, optužujući Rusiju za "dezinformacije".

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MRAČNA STRANA ISTINE: U Ukrajini ubijen dvostruki šampion Evrope - ružne prošlosti