UDRUŽENJE KNJIŽEVNIKA SRBIJE: Tražimo pomilovanje za grešnog Basaru

Novosti online

29. 01. 2021. u 13:17

UDRUŽENjE Književnika Srbije objavilo je saopštenje povodom romana "Kontraendorfin" Svetislava Basare, koje prenosimo u celosti.

УДРУЖЕЊЕ КЊИЖЕВНИКА СРБИЈЕ: Тражимо помиловање за грешног Басару

Foto Tanjug

- Tražimo pomilovanje za grešnog našeg kolegu Svetislava Basaru povodom njegovog romana "Kontraendorfin" u kome je opisao nešto što se nikada nije desilo sa nebeskom Desankom Maksimović. I oprosti mu Bože, jer ne zna što čini u svom delu ovenčanom prestižnom NIN-ovom nagradom.

Ukazujemo ovom prilikom na opšti vrednosni pad kriterijuma izdavača i urednika u izdavačkim kućama, kao i žirija, što dovodi i do ovakvog omalovažavanja ne samo Desanke Maksimović, već nameće trend omalovažavanja srpskih književnih velikana čime se obezvređuju kulturni identitet srpskog naroda i kulturne vrednosti koje su oni stvorili.

Žao nam je što se NIN nije izdigao iznad strasti samoporicanja iskazanih u nagrađivanju Basarine umotvorine. Želimo, da nekada naš najugledniji nedeljnik bude opet ono što je i bio. Put zatiranja naših književnih vrednosti nije put NIN-ovog izbavljenja.

Ovo se moglo desiti u "jednoj zemlji na Balkanu" samo kao slepilo.

Želimo od srca, kolegi Basari, žiriju i NIN-u da progledaju. Ovakve pojave u srpskoj književnoj kulturi "no basaran", jer nivo svesti čitalaca je iznad teofilizacije Srbije.

Desanka, oprosti nam.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (3)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)