BRANKO OSTAVIO TRAG U NARODNOJ DUŠI : Svečanom akademijom u Novom Sadu obeležena dva veka od rođenja velikog pesnika (FOTO)

J. SIMIĆ

27. 03. 2024. u 21:15

PRIGODNIM besedama i umetničkim programom u kojem su učestvovali glumci a dominirali stihovi,u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu večeras je priređena svečana akademija u čast dva veka od rođenja Branka Radičevića koji je uz Zmaja i Lazu Kostića najznačajniji pesnik srpskog romantizma.

БРАНКО ОСТАВИО ТРАГ У  НАРОДНОЈ ДУШИ : Свечаном академијом у Новом Саду обележена два века   од рођења великог песника (ФОТО)

Foto Pokrajinska vlada

Domaćin svečanosti Igor Mirović,predsednik Pokrajinske vlade i čelni čovek Organizacionog odbora za obeležavanje jubileja, u svojoj besedi ukazao je na povezanost svih Brankovih reka – Save, Dunava i Begeja, podsetivši da je Branko rođen 1824. u Slavonskom Brodu, školovao se u Temišvaru, Zemunu, Sremskim Karlovcima i na kraju u Beču gde se i upokojio 1853.godine. 

Foto Pokrajinska vlada

   -Brankov polet označio je novi put ne samo za književnost nego i za narodna nadanja,a to je bilo tada a i danas je najvažnije. Branko je  napravio svojevrsnu revoluciju sredinom 19. veka, kada je posle decenija bitisanja starog srpskog pesništva, koje je bilo pomalo učmalo i jednoznačno, uspeo da svojim nevelikim, ali snažnim delom, oživi narodni duh, i to je najvažniji Brankov učinak  - kazao je Mirović.

Foto Pokrajinska vlada

  Naglasio je i da je Branko svojim stvaralaštvom ostavio veliki trag u našoj književnosti, kulturi i istoriji kao  i u narodnoj duši, „jer, kako je govorio  Mihiz, uvek će se u temelju našeg pesništva ukazati Brankov ugaoni kamen, a mi danas ozareni stojimo na tom čvrstom temelju kome je vreme uklesalo svaki pesnikov stih i odraz u nama za večnost.“

Foto Pokrajinska vlada

   Besedu posvećenu Branku i njegovom delu održao je i srpski pesnik, esejista i prozni pisac Dragan Jovanović Danilov rekavši da „ako je Njegoš bio naš epski i filozofski uzor,onda je Branko Radičević nesumnjivo bio naš lirski i romantični uzor i svetionik“.

   -Branko je polazio od narodnog jezika kao najviše mere vrednosti,od svojih opsesivnih romantičarskih tema smrti u borbi za slobodu,od poštovanja praotačkih časti,slobode i spontanosti i žive govorne reči i patriotskih raspoloženja koja su dolazile iz srca – rekao je Danilov.

  Svečanoj  akademiji prisustvovali su i članovi Vlade Republike Srbije, Pokrajinske vlade, Vojske Srbije, predsednik Matice srpske, predstavnici gradova i opština,Udruženja književnika Srbije i Republike Srpske, đaci novosadskih škola i druge zvanice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!