BELI RUSI PONOVO U BELOJ CRKVI: Otvara se izložba o uticaju ruskim doseljenika na srpsku pozorišnu scenu

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

31. 01. 2024. u 18:39

U BELOJ Crkvi, varošici koja je posle Oktobarske revolucije primila više od 2.500 ruskih imigranata, biće priređena izložba „Beli Rusi i renesansa srpskog pozorišta“.

БЕЛИ РУСИ ПОНОВО У БЕЛОЈ ЦРКВИ: Отвара се изложба о утицају руским досељеника на српску позоришну сцену

Foto: Narodni muzej Bela Crkva

Postavku čine tekstovi i slike, koji govore o istorijatu pozorišta u Srbiji, koje je nastajalo pod uticajem Belih Rusa. Publika će moći da je vidi od 6. februara u Narodnom muzeju u Beloj Crkvi, inače najstarijem muzeju u Vojvodini.

Kako je istaknuto, ruski doseljenici su zaslužni za osnivanje baleta u Srbiji, dali su veliki doprinos razvoju opere, profesionalizaciji scenografije i kostimografije, imali uticaj na režiju...

U Srbiju su doneli svoje iskustvo stečeno u Moskovskom hudoženstvenom teatru, Boljšoj teatru, kao i Aleksandrinskom i Marijinskom teatru iz Sankt Peterburga, u kojima su sarađivali sa čuvenim Stanislavkim, Nemirovič-Dančenkom, Mejerholjdom, Anom Pavlovom, Fjodorom Šaljapinom...

Izložba je realizovalo udruženje Petrovaradin Media, uz podršku Ministarstva kulture i Muzeja pozorišne umetnosti Srbije, koje im je ustupimo istorijsku građu.

Nakon Bele Crkve, ova putujuća izložba gostovaće i u Novom Bečeju i u Ruskom domu u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima