RUMUNSKI MINISTAR: Mali nuklearni reaktori znače čistu energiju po fer ceni

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

18. 03. 2024. u 21:50

NUKLEARNA energija, a naročito mali modularni reaktori, mogli bi da budu rešenje za bezbednu i čistu energiju po fer ceni, izjavio je danas rumunski ministar energetike Sebastijan Burduja.

РУМУНСКИ МИНИСТАР: Мали нуклеарни реактори значе чисту енергију по фер цени

Foto: Profimedia/Ilustracija

On je istakao da nuklearna energija znači energiju nulte emisije, stavljajući sigurnost na prvo mesto, preneo je Ađerpres.

-Ne možemo odustati od uglja, ni od gasa, niti od nuklearne energije i očekivati da se, kada pritisnemo prekidač, sijalica upali, naglasio je ministar.

Burduja je dodao da nuklearna energija, a posebno "mali modularni reaktori obećavaju rešavanje energetske trileme".

-To znači sigurnu i čistu energiju, po fer ceni, rekao je on na događaju „Energija za sledeću generaciju" koji je organizovalo Ministarstvo energetike u partnerstvu sa Nacionalnom kompanijom Nuklearelektrika i Ropauer nuklear u mestu Dojičesti u okrugu Dambovita.

Ministar je pomenuo i Nuskejl (NuScale) tehnologiju, koja će se biti korišćena u projektu "Doicesti", precizirajući da je reč o bezbednoj tehnologiji, "jedinoj sertifikovanoj od najstrožeg regulatora na svetu - Nuklearne regulatorne komisije (NRC) SAD".

(Tanjug)

 

BONUS VIDEO - DR NOVOSTI: Kako biti emocionalno inteligentniji?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!