POSLODAVCI ZA DUALNO OBRAZOVANJE: Traže se mašinci, ugostitelji, trgovci, tehničari poljoprivredne i prehrambene struke, građevinari….

B.S.

03. 02. 2024. u 17:18

OKO 500 poslodavaca je podnelo 1.000 izjava o spremnosti za uključenje u dualni model obrazovanja za sledeću školsku godinu, izjavila je Mirjana Kovačević rukovodilac Centra za edukaciju i dualno obrazovanje Privredne komore Srbije.

ПОСЛОДАВЦИ ЗА ДУАЛНО ОБРАЗОВАЊЕ: Траже се машинци, угоститељи, трговци, техничари пољопривредне и прехрамбене струке, грађевинари….

Foto: Novosti

Po njenim rečima, ove kompanije će otvoriti oko 4.300 mesta za učenje kroz rad a da li će svako mesto biti popunjeno, videće se kada bude realizovan upis u školsku 2024/25 godinu.

Tradicionalno najveću tražnju pokazuje sektor mašinske industrije, kao i obrada metala, pa su među profilima iz ovog sektora bravar-zavarivač, industrijski mehaničar, operater mašinske obrade rezanja.

- Tu su i tehnike za kompjutersko upravljanje CNC mašinama, elekrotehnika je takođe veoma važna našim privrednicima te su električar i tehničar mehatronike među najtraženijim profilima. Traženi su i ugostiteljstvo, turizam, trgovina i profili kao što su trgovac, kuvar, konobar. U ponudi za realizaciju po dualnom modelu obrazovanja za školsku 2024/2025. godinu nalazi se i 10 novih obrazovnih profila a to su tehničar računara, tehničar za administriranje računarskih mreža, vozač motornih vozila, elektrotehničar za elektroniku na vozilima, tehničar elektronike i automatike, kozmetički tehničar, poljoprivredni tehničar digitalnih tehnologija, polagač obloga, dekorater zidnih površina i mehaničar grejne i rashladne tehnike. Ove godine je velika tražnja iz područja rada poljoprivrede i prerade odnosno proizvodnje hrane, jer su traženi profili poput pekara, poljoprivrednih tehničara, kao i operatera u prehrambenoj industriji na jugu Srbije je tradicionalno zadržana tražnja za građevinskim profilima, kao što su rukovalac građevinskom mehanizacijom i operatori osnovnih građevinskih radova - rekla je Mirjana Kovačević.

Privredna komore Srbije će u martu organizovati dan otvorenih vrata za dualno obrazovanje i saradnju sa učenicima i njihovim roditeljima, u cilju njihovog informisanja.

Učenici koji pohađaju dualni model obrazovanja imaju pravo na naknadu od firmi za svaki čas proveden u učenju kroz rad i ta naknada iznosu 70 odsto od minimalne cene rada, a sledeće školske godine, u skaldu s uredbom Vlade Srbije o finansijskoj podršci u dualnom obrazovanju, učenici će imati i mogućnost da dobiju dodatnu finansijsku podršku ukoliko se opredele za školovanje za neko od deficitarnih zanimanja.

Privrednici će moći da povrate uložena sredstava u primenu dualnog obrazovanja u visini do 50 odsto isplaćenih naknada učenicima ukoliko ispune sve uslove definisane konkursom Kancelarije za dualno obrazovanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NEMAMO MI TAMO ŠTA DA TRAŽIMO: Poznata pevačica pozvala na POVLAČENJE Srbije sa Evrovizije