ŠIRENJE BASENA KA ZAPADU: Počele pripreme za proširenje kopa "Drmno" u "TE-KO Kostolac"

D. Novković

09. 01. 2024. u 18:01

U OGRANKU "TE-KO Kostolac" planira se otvaranje još jednog površinskog kopa, "Zapadni Kostolac", čije su rezerve procenjene na oko 350 miliona tona lignita.

ШИРЕЊЕ БАСЕНА КА ЗАПАДУ: Почеле припреме за проширење копа Дрмно у ТЕ-КО Костолац

Foto EPS

Njegova eksploatacija neophodna je kako bi se obezbedilo dugoročno snabdevanje ugljem četiri bloka termoelektrana "Kostolac A" i "Kostolac B", u kojima će u ovoj godini biti pušten u rad i peti blok - B3. Zbog toga je "Elektroprivreda Srbije" sada raspisala javnu nabavku za geološko-istražne radove u funkciji planiranja proširenja kapaciteta "Drmna" sa devet na 12 miliona tona uglja godišnje, a vrednost samo ovog početnog posla procenjena je na 151,6 miliona dinara.

Postojeći kop "Drmno" već duže vreme ne snabdeva samo kostolačke termoelektrane, već i one u Obrenovcu, jer je njegov lignit povoljnije kalorične vrednosti. Ovaj kop predstavlja istočni deo kostolačkog basena, dok je u njegovom centralnom delu, na nekadašnjim kopovima "Klenovnik" i "Ćirikovac", iskopavanje privedeno kraju. Zbog toga je neophodno aktivirati zapadni deo basena, u čije su istraživanje proteklih godina ulagali sredstva i "Elektroprivreda Srbije" i "TE-KO Kostolac".

Za ležište "Kostolac Zapad", koje se nalazi u okviru katastarskih opština Dubravica - Batovac - Brežane, u martu 2020. godine Rudarsko-geološki fakultet završio je studiju izvodljivosti njegove eksploatacije. Inače, proširenje kapaciteta kopa "Drmno" sa devet na 12 miliona tona uglja godišnje deo je druge faze kreditnog aranžmana Srbije i Kine, sklopljenog 2012. godine, čija je ukupna vrednost preko milijardu dolara. U sklopu druge faze je i gradnja bloka B3, koji ove godine treba da počne sa radom i da dodatno stabilizuje našu elektroenergetsku stabilnost.

Šta donosi kredit sa Kinom

KREDITNI aranžman sa Kinom sklopljen je na rok od 20 godina, uz sedmogodišnji grejs-period i uz kamatu od 2,5 odsto godišnje. U njegovu prvu fazu spadaju gradnja sistema za odsumporavanje, revitalizacija blokova B1 i B2, kao i gradnja pristaništa i industrijskog koloseka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove