KILOGRAM ORAHA 2.000 DINARA: Veliki izbor posnih proizvoda na pijacama širom Srbije, cene - raznolike

G. V.

02. 12. 2023. u 07:00

NIJE se skoro dogodilo da kilogram oraha košta više od lešnika ili badema.

КИЛОГРАМ ОРАХА 2.000 ДИНАРА: Велики избор посних производа на пијацама широм Србије, цене - разнолике

Foto: Free Images Pixabay

Baš ova situacija primetna je na tržnicama širom Srbije. Vreme je božićnog posta i slava, pa praznične trpeze ne mogu da prođu bez ovog orašastog ploda i građani ga uzimaju mahom na kilograme, pa koliko košta da košta. A nije malo - čak 2.000 dinara! S druge strane, ljubitelji ribe negde mogu i da uštede, budući da je cena šarana nešto niža nego lane.

Ove godine rod oraha značajno je lošiji nego pre, usled nepovoljnih vremenskih uslova. Zato je i cena skočila na pijacama. Nema ga u nabavci, kako nam kažu trgovci, a potražnja je velika.

- Ma koliko čudno zvučalo, naš narod voli da posti, naročito oni koji dolaze na pijacu. To je pokazalo moje višedecenijsko trgovačko iskustvo i koliko god da cena raste, u vreme posta ljudi su spremni da plate koliko treba, i to bez ustezanja - kaže nam Admin sa beogradske pijace "Zeleni venac".

Na tržnicama nema velikih razlika među prodavcima, kada je o cenama posnih proizvoda reč. Za kilogram oraha rodom iz Istočne Srbije, odnosno Zaječara, Aleksinca i Soko banje, potrebno je izdvojiti 1.300 dinara. Građani ga uglavnom kupuju na pola kilograma, ali pred pripremu slavske trpeze, u kesi se nađe i po nekoliko kilograma. U odnosu na uskršnji post, cena je 300 dinara viša.

- Kupci nisu iznenađeni poskupljenjem. Uglavnom svi imaju nekoga na selu, pa su upoznati sa slabim rodom oraha ove sezone - napominje nam još jedan trgovac posnim orašastim plodovima i suvim voćem.

Beogradska tržnica, ipak, nije najskuplja. Za orahe Čačani treba da izdvoje čak 2.000 dinara, u Loznici 1.800. Najniža cena nekima omiljene grickalice zabeležena je u Nišu i Zaječaru, i košta 600, odnosno 800 dinara po kilogramu.

U odnosu na to koju vrstu badema preferiraju, građani treba da izdvoje od 900 do 1.200 dinara, indijski orah vredi 1.100 ili 1.200 dinara, lešnik 1.000 ili 1.100 dinara, dok pistaći i dalje "drže nivo" i u orašastom carstvu su najskuplji - 1.600 dinara po kilogramu. Kada je o suvom voću reč, cene su stabilne u odnosu na prošlu godinu. Za kajsiju treba dati 1.200 dinara, suvo grožđe je 300 do 400 dinara, dok je šljiva 500 dinara.

Neizostavni deo posne trpeze svakako je i riba. Ove godine veća je navala na riblje meso kada je slavski dan, a stalni kupci barem jednom nedeljno pazare u proverenim ribarnicama. Sveži šaran, pastrmka i oslić su skoro po pravilu najtraženiji među kupcima. Kako su nam rekli trgovci, šaran je nešto jeftiniji nego prošle godine i košta oko 700 dinara, što je opet skuplje nego u isto vreme 2021. godine, kada se za kilogram šarana izdvajalo 400 dinara. Pastrmka je nešto skuplja, te za nju treba izdvojiti 740 dinara.

Orada i brancin po običaju spadaju u skuplje proizvode, pa za njih iz novčanika treba dati 1.300 dinara, odnosno 1.450. Odmah za njima je smrznuta lignja, za koju će potrošači izdvojiti skoro 2.000 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove