Izmenama Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti do snažnije privrede

Novosti online

02. 08. 2023. u 15:19

IZMENAMA i dopunama Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti, čije se usvajanje očekuje u narednom periodu, uvodi se nekoliko ključnih novina kao što je ugovor o zastupanju, kao način za fleksibilno radno angažovanje agenata kod posrednika, novi institut – fiducijarni račun, dok se zakon usklađuje sa Zakonom o inspekcijskom nadzoru, rečeno je na današnjoj javnoj raspravi o Nacrtu ovog zakona u Privrednoj komori Srbije.

Изменама Закона о посредовању у промету и закупу непокретности до снажније привреде

Foto: Boban Ristić

Na javnoj raspravi „Predstavljanje i diskusija o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti”, na kojoj su privrednicima predočene izmene zakona, čiji je cilj stvaranje povoljnog poslovnog okruženja za razvoj ove grane privrede, istaknuto je da se izmene i dopune vrše radi realizacije mera propisanih Programom za suzbijanje sive ekonomije Vlade Srbije 2023-2025.

- Izmenama i dopunama Zakona se propisuje ugovor o zastupanju, kao način za fleksibilno radno angažovanje agenata kod posrednika, čime će se omogućiti da agenti budu angažovani u skladu sa prirodom posla koju obavljaju. Ovakav model se primenjuje u najrazvijenijim ekonomijama sveta, u SAD, mnogim evropskim državama, ali i u Aziji i Južnoj Americi - rekao je Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS.

Foto: Boban Ristić

Pored toga, dodaje Vesović, uvodi se novi institut, a to je fiducijarni račun posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti, koji će povećati pravnu sigurnost svih učesnika na tržištu i olakšati poslovanje agencijama za nekretnine.

Vesović kao još jednu novinu ističe da se zakon usklađuje sa Zakonom o inspekcijskom nadzoru što će, prema njegovim rečima, smanjiti mogućnost zloupotrebe, a postupak inspekcijskog nadzora posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti učiniti jednostavnijim i povoljnijim za privrednike.

Ciljevi i dodatni efekti koji će se ostvariti zakonskim novinama su smanjenje broja agenata koji trenutno rade u „sivoj zoni“ i njihov prelazak u legalne tokove, regulisanje statusa oko 300 do 700 agenata u prvoj godini primene propisa, unapređenje pravnog okvira za otkrivanje, kao i sprečavanje i suzbijanje pranja novca i finansiranja terorizma u ovoj oblasti...

Tomislav Momirović, ministar unutrašnje i spoljne trgovine istakao je da je oblast nekretnina jedan od ključnih segmenata naše ekonomije i svakodnevnog života građana.

Foto: Boban Ristić

- Stambeno pitanje predstavlja osnovnu potrebu svakog pojedinca a razvoj poslovnog prostora daje podršku daljem jačanju naše privrede, privlači domaće i strane investitore, utiče značajno na radna mesta i omogućava novu perspektivu za naše građane - rekao je Momirović.

Zato, kaže, mora se osigurati da naše tržište bude stabilno, transparentno i pravično. Nacrt zakona donosi, prema njegovim rečima, značajne promene u našem pravnom okviru, ističući da tržište nepokretnosti u Srbiji pokazuje otpornost na ekonomske pritiske.

Podaci pokazuju, dodaje, da tržište nepokretnosti i dalje održava značajan rast, četvrtu godinu zaredom, mereno brojem ostvarenih transakcija prometa i ukupne vrednosti kupoprodaja.

Ukupna vrednost tržišta nepokretnosti, navodi, u 2022. godini je dostigla 7,5 milijardi evra, što je 22 posto više u odnosu na 2021. i taj trend se, kaže, nastavlja i u ovoj godini.

Navodi i da je prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, ukupna količina novca korišćena za kupovinu nepokretnosti u prvom kvartalu ove godine iznosila više od 1,6 milijardi evra, što predstavlja rast od 2,6 posto u odnosu na isti period prethodne godine.

Ukupan broj kupoprodaja na tržištu nepokretnosti, dodaje, bio je 29.275. U drugom kvartalu ove godine kupljeno je 30.548 nekretnina, a za njihovu kupovinu je potrošeno 1,7 milijardi evra. Najveći udeo u ukupnom prometu nepokretnosti, blizu jedne milijarde evra, zauzimali su stanovi, čije učešće u ukupnoj prometovanoj vrednosti je iznosilo 58 posto, rekao je ministar.

Javnu raspravu organizovali su Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine (MUST) i Privredna komora Srbije (PKS). U izradi Nacrta učestvovali su predstavnici MUST, Ministarstva finansija, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Klaster nekretnina, NALED-a, Saveta stranih investitora i PKS, kroz Radnu grupu za izradu Nacrta zakona.

MUST je objavilo javni poziv za učešće u javnoj raspravi o Nacrtu zakona u periodu od 14. jula do 2. avgusta 2023. tokom koje su zainteresovani imali priliku da dostave konkretne predloge, primedbe i sugestije za izmene i dopune Nacrta zakona.

Prethodno su javne rasprave održane u RPK Niš i u RPK Novi Sad.

Foto: Boban Ristić

Foto: Boban Ristić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!