BEOGRADSKI ĐACI U JASENOVCU: Poseta učenika Petnaeste gimnazije "Patrijarh Pavle" najvećem gubilištu na ovim prostorima

V.C.S.

15. 04. 2024. u 17:54

POSLE prošlogodišnje posete stotinu učenika Osme beogradske gimnazije i Zemunske gimnazije Jasenovcu i Pakracu, što je bio prvi studijski boravak srpskih đaka ovom nekadašnjem logoru smrti nakon okončanja ratova za jugoslovensko nasleđe, ovog vikenda je put najvećeg gubilišta Srba, Jevreja i Roma u NDH, otišlo i 50 đaka beogradske Petnaeste gimnazije "Patrijarh Pavle".

БЕОГРАДСКИ ЂАЦИ У ЈАСЕНОВЦУ: Посета ученика Петнаесте гимназије Патријарх Павле највећем губилишту на овим просторима

Muzej žrtava genocida

U pratnji učenika i nastavnika bila je i istoričarka Aleksandra Mišić, kustoskinja u Muzeju žrtava genocida.

Kako je objavio ovaj Muzej na svojoj "fejsbuk" stranici, đaci i nastavnici Gimnazije "Patrijarh Pavle" prvo suobišli najmonstruoznije i najbrutalnije gubilište na ovim prostorima u Drugom svetskom ratu, a potom su se uputili u Pakrac, gde su se upoznali sa materijalnim tragovima viševekovnog trajanja Srba u Zapadnoj Slavoniji. Domaćini su im u ime Srpske pravoslavne crkve bili episkop pakračko-slavonski Jovan, a u ime Spomen-područja "Jasenovac" direktor ove ustanove, istoričar dr Ivo Pejaković.

Učenici i nastavnici posetili su i srpski pravoslavni manastir Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu, Istraživačku biblioteku u mestu, Vladičanski dvor, Episkopsku knjižnicu i srpsku pravoslavnu Sabornu crkvu Svete Trojice u Pakracu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo